Seviye belirleme sınavlarına (SBS) yönelik hazırlık kursları düzenleyen dershanelere devam eden öğrencilerin ve öğrenci velilerinin dershane beklentilerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması - Uysal, Recep (My University, 2009)
Türk Eğitim Sistemi ile ilgili araştırma yapan herkes sınavların ve dershanelerin sistem içindeki önemini rahatlıkla görebilir. Günümüzde özel dershaneler Türk Eğitim Sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu araştırma Seviye Belirleme Sınavlarına (SBS) yönelik hazırlık kursları düzenleyen dershanelere devam eden öğrencilerin ve öğrenci velilerinin dershane beklentilerinin belirlenmesi ve kıyaslanması için yapılmıştır. Araştırma tarama modelinde yapılmıştır. Araştırma için dershane beklenti anketi hazırlanmış hazırlanan anket 210 öğrenciye, 192 veliye uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlardan bazıları şunlardır. Özel dershaneler veli ve öğrenciler için okuldan öncelikli değildir fakat sınav hazırlık sürecinde ihtiyaç duyulan kurumlardır. Öğrenci ve veliler dershaneden sınav hazırlık dışında okul başarılarının yükselmesine yardımcı olmalıdır. Öğrenciler ayrıca dershanelerin fiziksel imkânlarının (bahçe, oyun alanı vb.) daha iyi olması gerektiğini, dershanede daha fazla sosyal faaliyet yapılması gerektiğini düşünmektedir. Öğrencilerin büyük bir kısmı bir yıldan daha fazla dershaneye devam etmektedir. Ayrıca öğrenciler ve veliler dershanelerde sınıf mevcutlarının azaltılması gerektiği görüşündedir.

When we make research about Turkish Educational System, we can see and have an idea the importance of exams and private courses. Private courses are one of the most important part of educational system in Turkey. This study intends to find out and compare the expectations of the students and their parents who are attending private courses and preparing for the high school entrance exams. The research was organized as a survey type research. Survey has been applied to 210 students and 192 parents. Basic findings of the research suggest that the private courses are not important than schools but they are necessary for the exam preparations. Students and parents also expect that private courses must help to increase school achievement. Students expect that private courses have to have beter physical facilities. They think that private courses have to have a garden, a playground etc. Most of the students are attending private courses more than one year. Students and parenst expects that authorities in private courses decrase the number of the students in each class.
Keywords: Eğitim_Dershaneler; Halk Eğitimi; Özel Dershaneler; Sınav