Molecular study of extended-spectrum beta-lactamase (TEM-1) gene in Escherichia Coli isolates collected from Ostad Alinasab Hospital in Tabriz Iran - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Antibiyotik direncinin gelişmesi bakteriyel enfeksiyonların kontrolünde önemli bir sorundur. Bu çalışma, antibiyotik duyarlılık profillerini değerlendirmek ve Tebriz'de Ostad Alinasab Hastane'sinin klinik örnekleriden elde edilen E.coli izolatlarında blaTEM geni varlığını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: E. coli (100 izolatları) geleneksel bakteriyolojik testler ile elde edilmiş ve daha sonra antibiyotik duyarlılık testleri Kirby-Bauer yöntemine göre değerlendirilmiştir. Doğrulayıcı testler ise "kombine disk" testleri ile gerçekleştirilmiştir. Son olarak blaTEMgeni varlığı polimeraz zincir reaksiyon (PCR) tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Yüz E. coli izolatından %23'nün blaTEM genini içerdiği belirlenmiştir. İzolatların %18'inde seftazidim, % 30'unda sefotaksim direnci saptanmıştır. Izolatların % 46'sında geniş spekturumlu beta-lakamaz (GSBL) sentezi belirlenmiş ve bu izolatların % 23'de de blaTEM geninin varlığı saptanmıştır. Sonuç: E. coli izolatlarında saptanan üçüncü kuşak sefalosporinlere karşı yüksek direnç, uygunsuz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğinin ve tedavi öncesi doğru duyarlılık testlerinin uygulanması gerektiğinin önemini göstermektedir.

Objectives: Emergence of antibiotic resistance is an important problem in microbial infection control. Certain enzymes can lead to resistance against the third generation cephalosporins by the hydrolysis of monobactams. This study was conducted to evaluate antibiotic sensitivity profiles and the presence of blaTEM gene in E. coli isolates collected from clinical specimens of Ostad Alinasab Hospital in Tabriz.Materials and Methods: E. coli (100 isolates) were detected by using conventional bacteriologic tests and then antibiotic sensitivity tests were performed according to Kirby-Bauer method. Confirmatory test was also performed by combined disc test method. Finally blachain reaction (PCR) technique. TEM gene was detected by using polymerase Results: Out of 100 E. coli, 23% of isolates contained blaTEMgene. 18% of isolates were resistant to ceftazidime, while 30% of isolates were resistant to cefotaxime and the remaining was sensitive. 46% of isolates were extended-spectrum beta lactamase (ESBL) producers from which 23% of them contained blaTEM gene.Conclusion: High resistance of E. coli isolates to the third generation cephalosporins underlines need for accurate sensitivity tests as well as avoidance of inappropriate use of antibiotics.
Iran Tebriz Ostad Alinasab Hastanesi'nin örneklerinden elde edilen Escherichia coli izolatlarında genişletilmiş-spektrum beta-laktamoz (TEM1) geninin araştırılması
Keywords: Genel ve Dahili Tıp