Aile şirketlerinde kurumsallaşma ile stratejik yönetim arasındaki ilişki: Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yerleşik fındık sanayi üzerine bir araştırma - Taşhan, Ahmet (My University, 2010)
Dünyada ve ülkemizde kurulan şirketlerin büyük bir kısmını aile şirketleri oluşturur ve ülke ekonomilerine büyük katkıları vardır. Özellikle, son yıllarda küreselleşme ile birlikte yaşanan hızlı değişim ve yoğun rekabet ortamı, aile şirketlerinin yaşam sürelerini etkilemeye başlamıştır. Aile şirketlerinin varlıklarını sürdürmeleri için günümüz koşullarına ayak uydurmaları gerekir. Aile şirketlerinin varlıklarını sürekli kılmaları açısından kurumsallaşma vazgeçilmez bir unsurdur. Kurumsallaşma sayesinde, aile şirketleri sistemli bir yapıya kavuşmakta, çevreyle etkileşim içinde örgütsel değişimini gerçekleştirir ve bu değişim doğrultusunda standardizasyonu sağlar. İşte burada, stratejik yönetim anlayışına sahip olmak önem kazanır. Stratejik yönetim, işletmelerin hem kendi durumunu hem de şirket dışındaki çevrenin analizine imkan tanır ve böylece, geleceğin önceden tahmin edilmesini ve dış dünyada meydana gelen gelişmelere karşı örgütsel değişimleri mümkün kılar. Stratejik yönetim ile aile şirketleri örgütsel ve çevresel değişimleri daha iyi analiz ederek kurumsallaşmalarını sağlıklı bir temel üzerine inşa edebilme imkanına kavuşurlar. Çalışma teorik ve uygulama olmak üzere iki ana kısımdan oluşur. Teorik kısımda, aile şirketleri, kurumsallaşma ve stratejik yönetim konuları incelenmiştir. Uygulama kısmında ise, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yerleşik fındık sektöründe faaliyet gösteren aile şirketlerin de kurumsallaşma ile stratejik yönetim arasındaki ilişkiyi ortaya konulmasını amaçlayan bir saha çalışması yapılmıştır. Hazırlanan ankete verilen cevaplar doğrultusunda değerlendirmelerde bulunulmuştur.

Overwhelming majority of companies founded in the World and Turkey are family-owned enterprises which considerably contribute to national economics. Globalization and fierce competition getting harder in recent years causes to decrease lifetime of family-owned companies. Keeping up with the dynamic conditions becomes compulsory so as to stay alive for those companies. Institutionalization is an indispensable factor for family-owned companies to render their activities continuous. Those companies acquire systematic structure, perform organizational changes in contact with surroundings and achieve standardisation accordingly through institutionalization. This is, the critical point that strategical management perception becomes important. Through strategical management, companies obtain ability to analyse internal and external situations, which makes possible to predict future and organizational changes against global developments. Family-owned companies can analyse changes better and build their institutionalization on solid grounds by means of strategical management. This project is comprised of two basic sections; theory and practise. Family-owned companies, institutionalization and strategical management studied in theoretical section. An investigation has been conducted throughout practise section of this project in order to reveal relationship between institutionalization and strategical management in family-owned companies which are settled in Middle and Eastern Black Sea Region and operate in hazelnut sector.
Keywords: Aile Şirketleri; Kurumsallaşma; Stratejik Yönetim; Yönetim ve Organizasyon