Çalışanların değişime açıklıkları ile örgüte duydukları güven arasındaki ilişki - Aktan, Ebru (My University, 1999)
Bu araştırma çalışanların değişime açıklıkları ile örgüte duydukları güven arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması için gerçekleşmiştir. Örgüte duyulan güvenin, çalışanların örgütten beklentilerinin karşılanmasının ve dolayısıyla memnuniyetlerinin, bir sonucu olduğu kabul edilmiştir. Bu şekilde çalışanların memnuniyetlerinin -beklenti ve algılama farklarının- değerlendirildiği 12 soruluk ve çalışanların değişime açıklıklarının değerlendirildiği 8 soruluk iki anket uygulanmıştır. Bu iki anket sonucunda değişime açık çalışanların şirketlerine daha fazla güvenmekte olduklarını doğrulayacak bir ilişki kurulamadığı görülmüştür.
Keywords: Genel yönetim; İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Tatmini; Örgütsel Davranış; Personel Yönetimi