The impacts of fact-checking studies on politicians' statements a comparative analysis of the USA, France, and Türkiye - Özkan, Büşra (My University, 2024)
Son yıllarda dijitalleşme ile birlikte yükselen yalan haber kavramı ve buna bağlı olarak doğrulama kuruluşlarının dünyanın her yerinde ortaya çıkması, bu çalışmada doğrulama çalışmalarının politikacıların demeçleri üzerindeki etkisini araştırılmasına öncülük etmiştir. Araştırmanın başında cevaplandırılmak istenen sorular politikacıların fact-checking çalışmaları karşısında demeçlerini değiştirip değiştirmediği etrafında oluşturulmuştur. Politikacıların fact-checking kuruluşları beyanlarındaki yanlış bilgileri ortaya koyduktan sonra ne sıklıkta demeçlerini değiştirdikleri ve bu değişim oranının farklı siyasi sistemlere ve medya ortamlarına sahip ülkeler arasında farklılık gösterip göstermediği sorularına cevap aranmıştır. Ayrıca akademi dünyasına da ciddi bir katkı sağlayacağı düşünülen doğrulama çalışmalarının siyasi hesap verebilirlik ve şeffaflık üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu konusu tartışılmıştır. Doğrulama çalışmalarının politikacıların demeçleri üzerindeki etkisini ölçümlemek için çalışmada Türkiye, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden üç farklı fact-checking kuruluşunun haberlerini analiz edilmiştir. İncelenen 3033 doğrulama çalışmasından politikacıların demeçlerini araştıran 890 inceleme üzerine odaklanılmıştır. Yanlış ya da karışık olarak belirlenen 754 adet demeçte politikacılar tarafından düzeltme yapılıp yapılmadığını araştırılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre Amerika'da 8 doğrulama çalışması sonrası, Türkiye'de 1 doğrulama çalışması sonrası politikacılar tarafından düzeltme yapılmıştır. Fransa'da ise doğrulama çalışmaları sonrası politikacılar tarafından düzeltme yapılmamıştır.

The recent rise of digitalization has brought with it the concept of fake news and, in response, the emergence of fact-checking organizations around the world. This study delves into the crucial questions surrounding the impact of fact-checking studies on politicians' statements. It seeks to understand, firstly, how frequently politicians modify their statements after fact-checking organizations expose them as false. Secondly, the research investigates whether this rate of change varies across countries with distinct political systems and media environments. Ultimately, the study examines the broader impact of fact-checking on political accountability and transparency, aiming to elucidate whether it serves as a deterrent or motivator for accurate political discourse. By addressing these questions, this research sheds light on the effectiveness of fact-checking in holding politicians accountable and ensuring transparency in the contemporary information landscape. To answer these questions, the study analyzed news reports from three different fact-checking organizations in Türkiye, France, and the United States. The study focused on 890 articles out of 3033 fact-checking studies that analyze politicians' statements. It was investigated whether politicians made corrections to 754 statements that were determined to be false or mixed. According to the results of the study, politicians made corrections after 8 fact-checking studies in the United States and 1 fact-checking study in Turkey. No corrections were made by politicians after fact- checking studies in France.
Keywords: Communication in politics; doğrulama çalışmaları; fact-checking; fake news; hakikat sonrası dönem; İletişim, Politikada; Lobbying; Lobicilik; political behavior; political communication; post-truth era; siyasal davranış; siyasal iletişim; yalan haberler