Comparison of the accuracy and time efficiency between conventional and two digital systems impressions of single tooth implant - Alibrahim, Muhammed (My University, 2019)
1. ÖZETMuhammed ALIBRAHIM, Dr. Öğr Üyesi. Umut ASLAN, Protetik Diş Tedavisi Anabilim DalıTek diş implantlarda konvansiyonel ve iki farklı ölçü sisteminin ölçü netliğinin ve çalışma zamanının karşılaştırılmasıAmaç: Son yıllarda, aşırı harap olmuş dişlerin restorasyonu için kullanılan teknikler ve materyaller oldukça gelişmiştir. Bilgisayar destekli dizayn ve bilgisayar destekli üretim (CAD/ CAM) teknikleri tüm bu gelişmelere paralel olarak diş hekimliği alanında dönüşüme uğramaktadır. Bu çalışmanın amacı iki farklı ağız içi dijital tarayıcının netliğini ve çalışma zamanını karşılaştırmaktır.Materyal ve Metod: Her birine tek diş kemik seviyesinde Straumann implant uygulanmış 10 hastadan polivinil siloksan (PSV) ile 1 adet konvansiyonel ölçü ve 3’er adet CEREC OC (Sirona Dental Systems, Sirona, Bensheim, Almanya) ve Straumann CARES IOS (Intra oral Scanner, Basel, İsviçre) digital ölçü alındı. Ölçüler için gerekli süre bu evrede hesaplandı. Her metod için gerekli sürelerin ortalama değerleri hesaplandıktan sonra zaman efektifliği değerlendirmesi yapıldı. Konvansiyonel ölçüler üzerinden elde edilen modeller dijital olarak taranarak hassaslık ve doğruluk değerlendirmeleri için referans model olarak kullanıldı. Ölçü dosyaları süperimpose özelliği olan STL dosya tipine çevrildi. (Geomagic Control; Geomagic, Morrisville, USA). Ölçülerin değerlendirilmesi referans modeller ile dijital sistem modeller arasındaki sapmalar karşılaştırıldı.Bulgular: İki system arasında hassaslık ve doğruluk açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (P>0,05), fakat çalışma zamanı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (P<0,05). CEREC OC grubu çalışma zamanı açısından en düşük ortalama değerleri göstermiştir.Sonuç: Cerec omnican ve Cares tarayıcıları arasında (hassaslık ve doğruluk) bakımından herhangi bir fark görülmemiştir. Cerec sistemi Cares ve geleneksel sistemlerle kıyaslandığında ölçü süresi bakımından diğer sistemlere göre daha verimli olduğu bulunmuştur.

2. SUMMARYMuhammed ALIBRAHIM, Dr. Öğr Üyesi. Umut ASLAN, Department of ProsthodonticsComparison of the accuracy and time efficiency between conventional and two digital systems impressions of single tooth implant.Aim: Over the last decades, the materials and methods for restoring compromised teeth have developed massively, this has been basically seen in the implant dentistry field. Computer-aided design and computer-aided manufacturing (CAD/ CAM) techniques and approaches have been converting the dental field in parallel with these progresses. The aim of this in vivo study was to compare the accuracy and time efficiency between two intraoral scanning systems.Material and Method: 10 patients with single tooth bone level implant from Straumann received one conventional impression with polyvinyl siloxane (PVS) (Elite HD+, Zhermack SpA, Italy) and three scans with CEREC OC (Sirona Dental Systems, Sirona, Bensheim, Germany) and Straumann CARES IOS (Intra oral Scanner, Basel, Switzerland). The time required for the impressions was measured at this stage and assessment of time efficiency was exercised after calculating the mean of required time results of every method. After pouring the conventional impressions, the casts made from them were scanned and employed as the reference model to evaluate trueness and precision of intraoral scanning virtual models made by each system. Impression files were converted to STL files and processed and analyzed using (Geomagic Control; Geomagic, Morrisville, USA).Results: The differences between the two systems regarding trueness and precision were not statistically significant (P>0,05), but statistically significant difference was recognized in the time efficiency (P<0,05). CEREC OC showed the lowest mean values in time measures.Conclusions: There was no deference regarding accuracy (trueness and precision) in comparison between CEREC omnicam and CARES. CEREC was found to be superior regarding time efficiency in comparison with CARES and conventional approaches.
Keywords: Accuracy; CAD/ CAM; CAD/ CAM Intraoral scanning; Dental implants; Dental restoration; Dentistry; Diş Hekimliği; Diş implantları; Diş restorasyonu; Implant; Intraoral tarama; Netlik