İslam hukukunda müslüman olmayanlara yönelik kısıtlamalar - Guliyev, Fuad (My University, 2006)
İlahi mesnede dayanan İslam Hukuku sadece inanan insan topluluğuna değil, müslüman olmayan, Allah`ın emr ve yasaklarına riayet etmeyen ve Son Peygamber`in yolundan gitmeyen insanlara bile, sadece insan olduklarına göre önem vermiş ve onların hakları üzerinde ihtimamla durmuştur. İslam Devletinin her bir vatandaşının temel hak ve hürriyetleri olduğu gibi gayri müslim vatandaşların da bu hak ve hürriyetlerden istifade etme hakları vardır. Fakat İslam Devleti, dini hükümler zemininde yönetilen bir devlet şekli olduğuna göre dini mensubiyetinden dolayı devletin vatandaşı olan veya vize ile ülkeye girme hakkına sahip gayri müslimlerin hak ve hürriyetlerine sınırlamalar getirilebilir. Onlara getirilen sınırlamaların daha çok aile, miras, yargı, ceza ve s. hukuk dallarında ve siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda gerçekleştiği görülmektedir. Gayri müslim tebaa her ne kadar bazı hukuku ve sosyal alanlarda kısıtlamalara maruz kalabilirlerse de, onların kendi dinleri ve inançları doğrultusunda her hangi bir baskı altında kalmadan yaşamlarını sürdürürler. Müslümanlar tarafından onlara karşı yapılacak her hangi bir haksız fiile göre Allah Resulu`nun zemm ve itabına maruz kalınacağına dair haberler, aynı zamanada onların bir emanet olarak vasıflandırlması onların haklarına verilen değer ve ehemiyetin göstergesidir. Zimmet ve ya eman anlaşması ile İslam Devleti karşısında uhdelikleri olan gayri müslimlerin haklarına sınırlamalar tatbik edilirken, diger devletlerin de o devletin müslüman vatandaşlarına karşı tutum ve davaranışları da mütekabiliyet prensibi çerçevesinde dikkate alınması gereken hususlardandır. Bu durum daha çok sosyo-ekonomik meselelerle ilişkilidir.

Islamic jurisprudence that is based on the revelation paid attention to human beings, not just the muslim ones but also to the ones who are not muslims, who do not obey the orders and bans of Allah and who do not follow the last Prophet’s way. Islam paid attention to all these people just because of that they are human beings and it accentuated their rights. Like any member of the Islamic State, the non-muslim citizens also have basic rights and freedom. But for the reason that Islamic State is a kind of state which is administrated under religious orders, it may limit the rights and freedom of its citizens, both the muslim ones and the non-muslim ones. The limitations that are put into practice about non-muslim citizens mostly in family, heritage, judgement and ciriminal law and social and economic fields. Although the non-muslim citizens are exposed to some limitations in social and judicial fields, they live without any oppression in terms of their believes. The Prophet muhammad's sayings/ deeds which say that if any muslim make anything unjust to the non-muslim ones he or she will be rebuked by the Prophet himself and the description of them as a trust are indicators of the attention and value about them. The non-muslim people who live under the Islamic State with a zimmet treaty or eman treaty, when they are limited in terms of some rights, the attitude and treatments of the non-muslim states to their muslim citizens should be considered in the frame of reciprocity pirinciple. This is rather related with socio-economic issues.
Keywords: Gayrimüslimler; İslam Hukuku