İzole dudak-damak yarıklı Türk çocuk hastaların bölgesel dağılımı ve olası bölgesel etkiler - Ulucan, Korkut; Akçay, Arzu; Ersoy, Burak; Kıraç, Deniz; Akçay, Teoman; Ergeç, Deniz; güney, Ahmet İlter (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012)
Amaç: İzole dudak-damak yarıkları multifaktöriyel anomaliler arasında yer almaktadır. Bu retrospektif-tanımlayıcı çalışmada izole dudak-damak yarıklı Türk çocuk hastaların Türkiye’deki bölgesel dağılımlarını inceleyerek bölgesel ve yaşam tarzlarının, anomalinin oluşmasındaki olası etkilerini saptamayı amaçladık. Yöntem: Temmuz 2006-Haziran 2010 yılları arasında doğum yapan yarık dudak- damaklı çocukların annelerinden; kökenleri, vitamin alımı dahil beslenme alışkanlıkları, iş ve yaşam biçimleri hakkında bilgi toplanmıştır. Bulgular: Bölgesel olarak incelendiğinde Türkiye’nin doğu bölgelerinde izole dudak- damak yarık vakalarının diğer bölgelere göre daha yüksek sayıda olduğu tespit edilmiştir. Etkilenen erkek çocukların kız çocuklara oranının 154/136 olduğu saptanmıştır. Annelerin doğum anlarındaki ortalama yaşının ise 24,7 olduğu belirlenmiştir. Çalışmamıza katılan anneler hayatları boyunca alkol veya sigara kullanmamıştır. Sonuç: Beslenme alışkanlıkları ve yaşam standartları bölgesel olarak değişmektedir ve bu değişimlerin izole dudak-damak yarık oluşumu üzerine etkileri vardır. Ancak sorumlu farklılıkların saptanabilmesi için daha detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Dudak-damak yarıkları, beslenme alışkanlıkları, yaşam şekli, bölgesel dağılım