Kur’an’da iletişim dili - Gümrükçüoğlu, Süleyman (My University, 2011)
KUR’AN’DA İLETİŞİM DİLİ İnsanların dikkatini çeken ve her geçen gün önemi anlaşılan konuların başında iletişim gelmektedir. Çünkü iletişim insanoğlunun kendini var etme ve varlığını devam ettirmesinin gereğidir. Bu kadar önemli bir konuda Kur’an’ın bakış açısı ve bu süreçte mesajın verilmesinde kullanılan dil formları, araştırılması gerekli alanlar olarak karşımıza çıkmıştır. Son zamanlarda iletişim konusunda Kur’an’î bakış açısıyla yeni çıkarımlar ortaya koyma gayreti oluşmaya başlamıştır. Bu gayretin bir sonucu olarak Kur’an’da İletişim Dili adlı çalışmamız gerçekleşmiştir. Bu araştırma giriş ve üç bölümden oluşmuştur. Araştırmamızın giriş kısmında, bu çalışmamın konusu, önem ve gayesi, araştırmada kullanılan metotlar üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde; modern iletişim ve unsurları, çeşitleri, modelleri, sorun ve çözümleri işlenmiştir. Birici bölümün bu şekilde işlenmesinden amaç; iletişim konusunun Kur’an’î bakış açısı ile ele almakta algı zemini oluşturmaktır. İkinci bölümde ise, varlıkların iletişim alanları ve birinci bölümde işlenen konuların vahiy kültüründe ki yeri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise vahiy kültüründe ortaya konan iletişim sürecinde kullanılan dil formları, ifade özellikleri, ilke ve metotları ele alınıp işlenmiş. Ayrıca bunların iletişime katkısı üzerinde durulmuştur. Sonuç itibariyle, Kur’an’î açıdan iletişim bütün varlık alanlarını içine alan bir süreç olmakla birlikte, bu sürecin en önemli muhatapları Allah ve insandır. Bütün ilâhi mesajlar Yaratan ve yaratılan arasındaki ilişkiyi ve iletişimi sağlamaya yöneliktir. Bu süreçteki kullanılan sözel veya sözel olmayan dil formlarının hepsi sağlıklı iletişimin temelini oluşturmaktadır. Bu iletişim süreci insanı hem kendi varlık alanına karşı hemde Allah’a karşı sorumluluğunun gerçekleştirdiği bir süreçtir.

COMMUNICATION LANGUAGE İN THE QURAN Communication is in the lead among the subjects which draws attention of the people and whose importance is realized dy bay day because communication is the necessity of bringing into mankind’s existence and continuing this existence. Perspective of the Koran in such an important subject and language forms used for giving messages in this process are encountered as necessary fields to be searched. An effort to put forth new deductions has started to occur lately with a Koran perspective on the subject of communication. As a result of this effort, our study called Communication Language in The Quran has taken place. This search consists of introduction and three parts. In the introduction part of our search, the subject of this study, it’s importance and aim and the methods used in the search were emphasized. In the first part, modern communication and it’s components, it’s types and models, it’s problems and resolutions were treated. The purpose of such kind of approach in the first part is to form a perception basis by handling the subject of communication with a Koran perspective. As to the second part, communication space of the living creatures and the place of the subjects, treated in the first part, in the culture of divine inspiration were examined. With regard to the third part, language forms, used in the process of communication and put forth in the culture of divine inspiration, expression characteristics, principles and methods were handled and treated. Their contribution to communiation was emphasized, as well. As a result, communication with a Koran perspective is not only a process concerning all creatures but also it’s most important interlocutors in this process are the God and people. All divine messages are for providing the relationship and communication between the Creator and the cretated. All language forms -either verbal or not- used in this process underlie a healthy communication. This communication process is a course that the responsibility both towards the self-existence area and towards the God is fulfilled.
Keywords: Din Eğitimi; Din Felsefesi; İletişim; Kur’an-ı Kerim