Bankaların aracılık faaliyetlerinin bireysel emeklilik sistemine etkisi - Yılmaz, Arzu (My University, 2019)
Bu araştırmada, Ülkemiz ’deki Bireysel Emeklilik sistemi ve Bankasürans sisteminin işleyişi anlatılmıştır. 2007 yılından itibaren bankaların, aracılık faaliyetleri yapmaya başlamasıyla bireysel emeklilik sistemine olan katkısı ele alınmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde,finansal piyasaların tanımlamalarından yola çıkarak Türkiye’de sigortacılık alanının finansal konumu ve sektördeki yabancı sermaye payı incelenmiştir. İkinci bölümünde, Dünya ve Türkiye kapsamında sosyal güvenlik kavramı derinlemesine ele alınmıştır. Bireysel emeklilik sisteminin tarihi gelişimi hakkında genel bir inceleme sunulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Dünya ve Türkiye üzerinde bankasürans sisteminin gelişimi, olumlu ve olumsuz yönlerinin değerlendirilmesi ve Türkiye’de ilgili çalışmalarının yürütülme süreci hakkında bilgi aktarılmıştır.Araştırmanın son bölümünde Hayat ve Emeklilik şirketlerinin faaliyet analizi uygulaması yapılarak istatistiksel değerlendirmeleri ele alınmıştır. Uygulamada aracı kurum olarak bankalar ile çalışan sigorta şirketleri ve aracı kurum olarak hem bankalar hem de acenteler ile çalışan sigorta şirketlerinin; katılımcı sayıları, fon büyüklükleri, devlet katkısı fon tutarları, katkı payları, emekli olan katılımcı sayıları, toplam sözleşme/ sertifika sayıları ve toplam yatırıma yönlenen fon tutarları karşılaştırılarak bankaların aracı kurum olarak bireysel emeklilik sistemine etkisi olup olmadığı analiz edilmiştir.Yapılan analizler sonucunda bankaların BES sistemindeki ele aldığımız 7 değişken üzerinde anlamlı etkisi olduğu ortaya çıkmış, bankalarla çalışan sigorta şirketleri banka ve acentelerle çalışan sigorta şirketlerine göre daha yüksek oranda katılımcı sağladıkları ve daha hızlı büyüme gerçekleştirdikleri görülmüştür.

In this study, the functioning of the system of bancassurance and the private pension system in Turkey has been described. Since 2007, the intermediation activities of the banks have been carried out and their contribution to the private pension system has been discussed. In the first part of the study that consists of four sections, based on the identification of financial insurance market, the area of the insurance business in Turkey among the financial markets and the share of foreign capital in the sector are reviewed. In the second part, the concept of social security in the world and Turkey were discussed in depth. The historical process of the private pension system is mentioned in a general concept. In the third part of the study, in the light of the history of the bancassurance system in the world and Turkey, the information about the investigation of the advantages/ disadvantages of the system and the functioning of the bancassurance activities in Turkey is given.In the last part of the research, performing the activity analysis of Life and Retirement companies and their statistical evaluations were discussed. In practice, insurance companies working with the banks as intermediaries’ and the insurance companies working with the banks and also the agencies as intermediaries’; the number of participants, the fund sizes, the government contribution fund amounts, the contributions, the number of retired participants, the total number of contracts/ certificates, and the fund amounts directed to total investment by comparing whether the effects of the banks as the intermediaries are analyzed.As a result of the analysis, the significant effect of the banks on discussed 7 variances in private pension system is revealed, and it is observed that insurance companies working with banks provided higher number participants and achieved faster growth than the insurance companies working with banks and agencies.
Keywords: Bancassurance; Bankalar ve bankacılık; Bankasürans Private Pension System; Banks and banking; Bireysel Emeklilik sistemi; Hayat Emeklilik; Life Pension; Turkey; Türkiye