Erken Cumhuriyet döneminde umumi mağazacılık - VARLI BİNAGUL, ARZU (My University, 2022)
Umumî mağazalar, ticareti geliştirmek ve ticari işlemlerde üreticiye ve tüccara destek olmak amacıyla kurulmuştur. Umumî mağazacılıkla ilgili Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Cumhuriyet dönemi öncesinden başlayan umumî mağazacılık ile ilgili tartışmalar Cumhuriyet dönemi boyunca da devam etmiştir. Umumî mağazacılığın Türkiye’de tesisi ve gelişmesi için ilk adımlar 1926 yılında Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle başlamıştır. Ancak yapılan düzenlemelere ve umumi mağazaların açılmasına rağmen Türkiye’de umumî mağazacılık tam anlamıyla uygulanamamış ve kurumsallaşamamıştır. Bu çalışmada, 1923- 1950 yılları arasında umumî mağazacılıkla ilgili Türkiye’de yaşanan gelişmeler ve konuyla ilgili yapılan tartışmalar ele alınmaktadır.

Bonded warehouses were established to develop trade and support manufacturers and merchants in commercial transactions. Just like other parts of the world, Turkey also enacted various regulations regarding bonded warehouses. Prior debates in Turkey about this practice continued well into the early Republican period. With the regulations stipulated by the Turkish Commercial Code of 1926, the country took the first steps for the establishment and development of public warehouses. However, despite the arrangements made and the opening of several public warehouses, this practice could not properly be implemented and thus failed to gain an institutional foothold in Turkey. This study discusses the development of bonded warehouses in Turkey and debates on the practice between the years 1923-1950.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İktisat; İktisadi Tarih ve İktisadi Düşünceler Tarihi; Social Sciences and Humanities; Economics; Economic History and History of Economic Thought; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; EKONOMİ; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; ECONOMICS; Ekonomi ve Ekonometri; Ekonomi, Ekonometri ve Finans (çeşitli); Genel Ekonomi, Ekonometri ve Finans; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Economics and Econometrics; Economics, Econometrics and Finance (miscellaneous); General Economics, Econometrics and Finance; Social Sciences & Humanities