Kırgızistan banka sisteminin yapısı, finansal piyasalarının gelişimi ve değerlendirilmesi - Sagınbaeva, Ayzada (My University, 2016)
Dünyada ne kadar gelişim açıdan (gelişmiş, gelişmekte olan ve az gelişmiş) farklı ülkeler varsa, o kadar ülkelerarası çeşitli ilişkiler (ticaret, siyasi, ekonomik v.s.) bulunmaktadır. Ülkelerarası bağlantılar, özellikle ekonomik ile ticaret ilişkilerin doğru, sağlam ve güvenli şekilde gerçekleştirilmesinde finansal kurumların (bankalar, banka dışı finansal şirketler v.s.) rolü büyüktür. Bu nedenle ülkelerde faaliyette bulunan finansal aracı kurumların gösterdikleri faaliyetleri ile sundukları hizmetleri devlet tarafından düzenlenmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir. Kırgız Cumhuriyeti, diğer ülkelere göre az gelişmiş ülke olsa bile, ülkenin banka sistemi ile finansal piyasa yapıları, birçok yurtiçi ve yurtdışı olumsuz olaylara (2005 ve 2010 yıllarındaki yurtiçi eylemler, yabancı ülkelerdeki finansal krizler v.s.) karşı istikrarlığını korumuştur. Çalışmanın amacı, Kırgızistan banka sisteminin yapısı ve finansal piyasalarının nasıl gelişebildiğini araştırmaktır. Günümüzde devlet, finansal piyasalarında kullanılan finansal araçları (devlet menkul kıymetleri, banka ve kredi kartları v.s.) ve aracılık faaliyeti yapan finansal kurumların hizmetlerini (peşinatsız ödeme işlemleri, sigorta ve borsa işlemleri v.s.) geliştirmenin sonucunda uluslararası ticaret ve ekonomik ilişkileri daha da iyileştirerek (Avrasya Gümrük Birliği’ne üye olmak v.s.) ülke ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

İf the development of diverse (developed, developing and underdeveloped) countries in the world, so there are a variety of international relations (trade, political, economic etc.). İnternational connections, especially in economic and trade relations financial institutions (banks, non – bank financial companies etc.) have a major role in carrying sturdy and safe. Therefore the services and the activities of financial intermediaries operating in the countries which they should be regulated and development by the state. Even if Kyrgyz Republic less developed than other countries, the country’s financial market structure and the banking system has maintained its stability against many domestic and international adverse events (domestic actions in 2005 and 2010 years, financial crisis in abroad etc.). The purpose of this study to investigate how they can develop the structure of financial markets and the banking system of Kyrgyzstan. Today state, financial instruments (government securities, debit and credit cards etc.) used in the financial markets and services of financial institutions engaged in brokerage activities as a result of development services (down payment and payment processing insurance and stock exchange operations etc.) contribute to the development (join the Eurasian Customs Union etc.) of international trade and economic relations, further improving the country’s economy.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Kırgızistan