Klopidogrel kullanan hastalarda CYP2c19 geni RS4244285 polimorfizminin klinik kardiyovasküler olaylar ile ilişkisinin araştırılması - Çatmaz, Özge (My University, 2019)
ÖZETKLOPİDOGREL KULLANAN HASTALARDA CYP2C19 GENİ rs4244285 POLİMORFİZMİNİN KLİNİK KARDİYOVASKÜLER OLAYLAR İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASIClopidogrel, bir tienopiridin türevi ve sitokrom p450 enzim sistemi tarafından aktif metabolitlere dönüştürülen bir ön ilaçtır; ADP ve P2Y12 reseptörlerini bloke ederek trombosit agregasyonunu geri dönüşümsüz olarak inhibe eder. Bir sitokrom P450 genetik varyantı olan Cyp2c19 * 2 polimorfizmi, hem aktif metabolitlerin oluşumunda hem de platelet inhibisyonunda azalmaya neden olduğundan, klopidogrel metabolizması üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Trombosit agregasyonunun klopidogrel ile inhibisyonu hastalar arasında farklılık gösterebilir. Genetik faktörler, klopidogrel direncinin gelişmesinden sorumlu önemli mekanizmalardan biridir. Cyp2c19 genindeki rs4244285 gibi polimorfizmler, klopidogrelin antitrombotik aktivitesini etkiler ve bu etki nedeniyle klopidogrele verilen cevap farklılık gösterir. Kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda CYP2C19 * 2 allelinin araştırılması, spesifik fenotipe bağlı rs4244285 polimorfizminin metabolik ve klopidogrel cevabı üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Hastanın kan örneklerini kullanarak yapılan farmakogenetik test CYP2C19 geninin * 2 polimorfizmini belirleyecektir. Koroner kalp hastalığı tanısı alan ve klopidogrel tedavisine başlanan 32 hastaya farmakogenetik analiz yapıldı. Genomik DNA'lar izole edildi ve -20 ° C'de Yüksek Saf PCR Şablon Hazırlama Kiti, Roche protokolü kullanılarak saklandı. CYP2C19 geninin rs4244285 polimorfizmini tanımlamak için polimeraz zincir reaksiyonu –sınırlayıcı enzim parça uzunluk polimorfizm yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla kullanılan ileri ve geri primer sekansları ve kesme enzimi aşağıdaki gibidir: (5'-GTA AAC ACA CAA CTA GTC AATG-3 ') (5'-CAG AGC TTG GCA TAT TGT ATC-3') ve Smal. Amplifiye edilmiş gen ürünleri SmaI enzimi tarafından kesildikten sonra, genotiplerin belirlenmesi için agaroz jel elektroforezinde yürütüldü. Her bir PZR’de bir negatif kontrol vardı. Analiz edilen 32 hasta (18 erkek 14 kadın) arasında 4 hastanın PZR sonuçları elde edilemedi. Genotipler, 28 hastanın gen ürünü üzerinde RFLP ile belirlendi. Belirlenen genotiplere göre; bir hastada heterozigot genotipi görüldü ve 27 hastanın geri kalanında homozigot wild genotipi görüldü. Türk hasta çalışma grubumuzda rs4244285 polimorfizminin klopidogrel metabolizması ve kardiyovasküler hastalıklarla doğrudan bağlantılı olmadığı gözlenmiştir. Ağustos,2019 Özge ÇATMAZ

ÖZETKLOPİDOGREL KULLANAN HASTALARDA CYP2C19 GENİ rs4244285 POLİMORFİZMİNİN KLİNİK KARDİYOVASKÜLER OLAYLAR İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASIClopidogrel, bir tienopiridin türevi ve sitokrom p450 enzim sistemi tarafından aktif metabolitlere dönüştürülen bir ön ilaçtır; ADP ve P2Y12 reseptörlerini bloke ederek trombosit agregasyonunu geri dönüşümsüz olarak inhibe eder. Bir sitokrom P450 genetik varyantı olan Cyp2c19 * 2 polimorfizmi, hem aktif metabolitlerin oluşumunda hem de platelet inhibisyonunda azalmaya neden olduğundan, klopidogrel metabolizması üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Trombosit agregasyonunun klopidogrel ile inhibisyonu hastalar arasında farklılık gösterebilir. Genetik faktörler, klopidogrel direncinin gelişmesinden sorumlu önemli mekanizmalardan biridir. Cyp2c19 genindeki rs4244285 gibi polimorfizmler, klopidogrelin antitrombotik aktivitesini etkiler ve bu etki nedeniyle klopidogrele verilen cevap farklılık gösterir. Kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda CYP2C19 * 2 allelinin araştırılması, spesifik fenotipe bağlı rs4244285 polimorfizminin metabolik ve klopidogrel cevabı üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Hastanın kan örneklerini kullanarak yapılan farmakogenetik test CYP2C19 geninin * 2 polimorfizmini belirleyecektir. Koroner kalp hastalığı tanısı alan ve klopidogrel tedavisine başlanan 32 hastaya farmakogenetik analiz yapıldı. Genomik DNA'lar izole edildi ve -20 ° C'de Yüksek Saf PCR Şablon Hazırlama Kiti, Roche protokolü kullanılarak saklandı. CYP2C19 geninin rs4244285 polimorfizmini tanımlamak için polimeraz zincir reaksiyonu –sınırlayıcı enzim parça uzunluk polimorfizm yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla kullanılan ileri ve geri primer sekansları ve kesme enzimi aşağıdaki gibidir: (5'-GTA AAC ACA CAA CTA GTC AATG-3 ') (5'-CAG AGC TTG GCA TAT TGT ATC-3') ve Smal. Amplifiye edilmiş gen ürünleri SmaI enzimi tarafından kesildikten sonra, genotiplerin belirlenmesi için agaroz jel elektroforezinde yürütüldü. Her bir PZR’de bir negatif kontrol vardı. Analiz edilen 32 hasta (18 erkek 14 kadın) arasında 4 hastanın PZR sonuçları elde edilemedi. Genotipler, 28 hastanın gen ürünü üzerinde RFLP ile belirlendi. Belirlenen genotiplere göre; bir hastada heterozigot genotipi görüldü ve 27 hastanın geri kalanında homozigot wild genotipi görüldü. Türk hasta çalışma grubumuzda rs4244285 polimorfizminin klopidogrel metabolizması ve kardiyovasküler hastalıklarla doğrudan bağlantılı olmadığı gözlenmiştir. Ağustos,2019 Özge ÇATMAZ
Keywords: Biology; Biyoloji; klopidogrel clopidogrel