Elektro-püskürtme yöntemi̇ ile PLA içi̇ne kapsüle edi̇len tamarindus indica ekstreleri̇ni̇n meme kanseri̇ hücreleri̇ni̇n canlılığı üzeri̇ne etki̇leri̇ - Eren, Rümeysa (My University, 2023)
Meme kanseri, kadınlar arasında kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. Bu güncel araştırmada, bitkisel ilaç tercih etmemizin nedeni kemoterapide kullanılan ilaçların halsizlik, iştahsızlık, kusma, saçların dökülmesi gibi olumsuz yan etkilerinden dolayı bitkisel tedavi üzerinde durulmuştur. Farmakolojik açıdan önemli bir bitki olan Tamarindus indica'nın anti inflamatuar, anti oksidan, anti viral, anti kanser, anti bakteriyel ve anti diyabetik aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir. Tamarindus indica bitkisinin meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser hücrelerinde etkisi gösterilmiştir. Fakat elektrosprey yöntemiyle kapsüle edilerek kanser hücrelerine etkisi bakılmamıştır. Bu çalışmada amacımız elektrosprey ile Tamarindus indica ekstrelerini PLA ile kapsüle ederek meme kanseri hücrelerinde , hücre canlılığı ve proliferasyonu üzerine etkisini modellemektir. Tamarindus indica ekstrelerinin PLA ile kapsüllenmesi hem indirgeyici hem de stabilize edici bir madde olarak hareket ettiği, çevre dostu olduğu, steril ortam olmadan çalışılabilmesi, toksik olmayan sentetik nanopartikül olduğu bilinmektedir. Kapsülayonun nedeni, PLA'nın biyouyumlu bir polimer olması ve hücreler için toksisitesi olmamasıdır. Tamarindus indica ekstrelerinin direkt verilmesi yerine partikül içine alınarak hücreye verilmesi kanser hücresine ve normal hücrelere de zarar vermeden kontrollü bir şekilde salınım gerçekleştirdiği gösterilmiştir. Kanser tedavilerinde kullanılan kemoterapötik ilaçların yan etkilerinin yanı sıra normal dokularda çok fazla hasara yol açtığı bilinmektedir. Bu anti tümör ilaçlar olarak geliştirilecek yeni bileşiklerle ilgili çalışmaların artması gerektiğinden farmasötik ajan olarak Tamarindus indica kullanılmıştır. Halk arasında demirhindi ağacı olarak bilinen Tamarindus indica, Leguminosae (Fabaceae) familyasına ait olup geleneksel tıpta kullanılan meyve ağacı türlerinden biridir. Tamarindus indica'nın anti-tümör ve antioksidan etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada PLA ile kapsüle edilmiş Tamarindus indica ekstrelerinin zamana bağlı apoptotik hücre ölümünü indüklediği meme kanseri hücre hatlarında bakılmıştır. PLA'nın normal hücrelere karşı toksisitesi olmadığı hücre canlılığı testiyle test edilmiştir. PLA ile kapsüle edilmiş Tamarindus indica ekstreleri dokularının fizikokimyasal ve kimyasal karakterizasyonu, taramalı elektron mikroskop (SEM), Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopi (FTIR) kullanılarak araştırılmıştır. UV-spektrofotometre kullanılarak insan vücudunda ilacın ne kadar sürede salındığı gösterilmiştir. Diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ile kimyasal reaksiyonda veya fiziksel değişimde açığa çıkan ısıya bakılmıştır.

Breast cancer is the second leading cause of cancer-related death among women. In this current study, herbal treatment was emphasized because of the negative side effects of drugs used in chemotherapy such as fatigue, loss of appetite, vomiting, and hair loss. Tamarindus indica, a pharmacologically important plant, is known to have anti-inflammatory, anti-oxidant, anti-viral, anti-cancer, antibacterial and anti-diabetic activities. The effect of Tamarindus indica plant has been shown in many cancer cells, especially breast cancer. However, it was encapsulated with the electrospray method and its effect on cancer cells was not examined. In this study, our aim is to model the effect of encapsulating Tamarindus indica extracts with PLA by electrospray on cell viability and proliferation in breast cancer cells. It is known that the encapsulation of Tamarindus indica extracts with PLA acts as both a reducing and stabilizing agent, is environmentally friendly, can be worked without a sterile environment, and is a non-toxic synthetic nanoparticle. The reason for encapsulation is that PLA is a biocompatible polymer and has no toxicity to cells. It has been shown that Tamarindus indica extracts are given into the cell by taking them into particles instead of giving them directly, and it releases them in a controlled manner without harming the cancer cell and normal cells. It is known that chemotherapeutic drugs used in cancer treatments cause a lot of damage to normal tissues as well as their side effects. Tamarindus indica has been used as a pharmaceutical agent since studies on new compounds to be developed as these anti-tumor drugs should increase. Tamarindus indica, popularly known as tamarind tree, belongs to the Leguminosae (Fabaceae) family and is one of the fruit tree species used in traditional medicine. Tamarindus indica has been shown to have anti-tumor and antioxidant effects. In this study, it was investigated in breast cancer cell lines that Tamarindus indica extracts encapsulated with PLA induced time-dependent apoptotic cell death. It has been tested by cell viability assay that PLA has no toxicity to normal cells. Physicochemical and chemical characterization of PLA-encapsulated Tamarindus indica extracts tissues were investigated using scanning electron microscope (SEM), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). How long the drug is released in the human body has been demonstrated using UV-spectrophotometer. The heat released in the chemical reaction or physical change was examined with the differential scanning calorimeter (DSC).
Effects of tamarindus indica extracts enclosed in PLA by electrospray method on the vitality of breast cancer cells
Keywords: Breast Cancer; Breast neoplasms; Electrospraying; Elektro püskürtme; Meme Kanseri; Meme tümörleri; Nanoparticle; Nanopartikül PLA; PLA