Tarihsel süreç içerisinde radyo-tv’un toplumsal gelişime etkileri : teknoloji ve politika - Ulaş, İbrahim Altuğ (My University, 2002)
TARİHSEL SÜREÇ İÇERİSİNDE RADYO-TV'UN TOPLUMSAL GELİŞİME ETKİLERİ : TEKNOLOJİ VE POLİTİKA (ÖZET) Bölüm 1: 19. yy. sonu 20. yy. başlarında radyo-TV yayıncılığını ortaya çıkaran bilimsel buluşların değerlendirilmesi. Bölüm 2: Radyo-TV yayıncılığının gelişim süreci içerisinde 20. yy.'ın önemli tarihsel dönemeçlerinin anlatılarak bu yüzyılın bir panoramasının oluşturulması. Bölüm 3: Radyo-TV yayıncılığının farklı ülkelerdeki gelişim süreçlerinin incelenmesi ve özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra yayıncılıkta yaşanan farklılaşma ve yayılımın incelenmesi. Bölüm 4: Radyo-TV yayıncılığının Türkiye'deki gelişim sürecinin incelenerek yayıncılığın dünyadaki gelişimiyle kıyaslanması. Bölüm 5: Radyo ve radyo yayıncılığının gelişimin,kendi içinde ele alınması, radyonun altın yıllarının radyonun gelişim sürecine etkileri, radyo yayıncılığının politik ve ekonomik yönleri ve bu iletişim aracının hangi işlevleriyle popülaritesini sürdürdüğünün incelenmesi. Bölüm 6: Televizyon ve televizyon yayıncılığının gelişiminin kendi içinde ele alınması, televizyon yayıncılığının gelişimindeki dönüm noktalarının sunulması ve televizyon olgusunun kısa tarihi, özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra yayıncılıkta ortaya çıkan deregülasyon olgusunun incelenmesi ve televizyonun geçirdiği teknolojik değişimle ortaya çıkan entegre bir kitle iletişim aracı olma özelliğinin değerlendirilmesi. Bölüm 7: Bu iletişim araçlarının ortaya çıkıp yaygın olarak kullanılmaya başlamasından sonra bu alanda yapılan sosyalbilimsel araştırmaların kitle iletişimi kavramını ortaya çıkarmasının ana hatlarıyla incelenmesinden sonra bu alandaki önemli kuram ve kuramcıların sunulması. Bölüm 8: Avrupa'daki kamu yayıncılığı ve ABD'deki özel televizyon yayıncılığından hareketle yayıncılıkla siyasal sistem arasındaki ilişki ele alınmış, belli başlı yayıncılık modelleri sunulmuş ve radyo-TV'un birer önemli ekonomik unsur olmaları nedeniyle yapılan izleyici-dinleyici araştırmaları değişik açılardan incelenmiştir. Bölüm 9: Radyo-TV'un 20.yy.'da yaşadığı teknolojik gelişimin günümüzde gelinen noktaya kadar incelenmesinden sonra değişik ülkelerde gerçekleşen teknolojik değişikliklerin radyo-TV yayıncılığını nasıl ve ne yönde değiştirdiğinin incelenmesi. Bölüm 10: Yapılan çalışmanın genel olarak değerlendirilmesi ve varılan sonuçların sunulması. THE EFFECTS OF RADIO-TV TO THE SOCIAL DEVELOPMENT IN HISTORICAL PROGRESS : TECHNOLOGY AND POLITICS (THESIS

) Episode 1: The evaluation of the scientific discoveries which created radio-TV and broadcasting at the end of 19. century and at the beginning of 20. century. Episode 2: Exposition of a simple panorama of 20. century by presenting important cornerpoints of this century with the development process of radio-TV broadcasting. Episode 3: The study of the development process of radio-TV broadcasting in different countries and the study of differentiation and dissemination occurred in broadcasting specifically after the II. World war. Episode 4: The study of the development process of radio-TV broadcasting in Turkey and the comparison of this process with the one in the world. Episode 5: The evaluation of development of radio and radio broadcasting in their own frames, the place of the golden years of radio in the development process of this medium, the political and economic aspects of the medium and the study of the features of the medium that keep the popularity of the medium constant. Episode 6: The evaluation of the development of television and television broadcasting in their own frames, the exposition of the golden years of television as a cornerpoint in the development of this medium along with a brief history of the medium, the study of the deregulation in broadcasting that occurred specifically after the II. World War and the evaluation of the integrated appearance of the medium occurred as a new feature of television along with technological change. Episode 7: A brief study of the birth of mass communication concept which was created by the social scientific researchs after the appearance and wide-spread use of these mediums and the presentation of important theories and theorists in the area of mass communication. Episode 8: The evaluation of the relationship between broadcasting and political system by accepting the public sector broadcasting in Europe and private sector broadcasting in USA as examples, the presentation of the notable broadcasting models and the study of the audience research from different aspects since the mediums of radio-TV are important economical elements. Episode 9: The study of the technological change which was faced by radio-TV during the 20. century and the discussion of how and in which direction the technological changes in different countries has effected the radio-TV and broadcasting. Episode 10: The general review of the whole study and the evaluation of the conclusions derived in the study.
Keywords: Radyo-Tv