The effects of job stress on organizational citizenship behavior in the B2B services sector - Ayt, Hasan Mehmed (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı, işletmeler arası servis sektöründe iş stresinin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde kişisel gerginliğin (personal strain) aracı rolünü incelemektir.Örgütsel vatandaşlık davranışı, kurumların uzun dönemli k rlılığını sürdürebilmeleri için çok yararlıdır. Öyle ki, günümüzde kurumlar sürekli çalışanlarının sürekli bu tip davranışlarda bulunarak katkı sağlamalarını beklemektedirler. Ancak, vatandaşlık davranışında bulunmak gerçekten çalışanların istekli olmalarına bağlıdır. Ayrıca, çalışanların da örgütsel vatandaşlık davranışı göstermeleri için resmi bir zorunlulukları yoktur. Stres altında çalışanların kuruma olumlu davranışlarla katkı sağlayıp sağlayamayacaklarını araştıran çalışma pek yoktur. Ve eğer, stress altında çalışanlar örgütsel vatandaşlık davranışı gösterebilecekler ise onlara yardımcı olacak araçlar neler olabilir. İş stresi öznel olup farklı kişilik özelliklerine dayanmaktadır. İş stresi kişisel gerginliğe yol açabilir.Bu çalışma, iş stresinin kişisel gerginlik yoluyla örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla 179 uluslararası ticaret uzmanı arasında yürütülmüştür.Araştırma sonuçları, stresin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki olumsuz etkisini doğrulamış ancak kişisel gerginliğin aracı rolü desteklenmemiştir. Bu bulgunun olası nedenleri detaylı oarak tartışma bölümünde ortaya konmuştur.

The purpose of this work is to investigate the influence of job stress on organizational citizenship behavior (OCB) in business to business services providing sector through the mediating role of personal strain.Organizational citizenship behavior is beneficial for organizations to sustain long-term profitability. As such, organizations today constantly expect the employees to contribute continuously via engaging in the so mentioned behavior. However, the engagement in citizenship behavior truly depends on employees’ willingness. Meanwhile, employees have no formal obligation to perform organizational citizenship behavior. Surprisingly, there is a lack of studies which investigate whether stressed employees can still contribute to the organization with positive behaviors. And if stressed employees are able to engage in organizational citizenship behavior at all what would be the means helping them to do it. Job stress is subjective and it may lead to a considerable amount of personal strain.Hence, this study used 179 international trade specialists to investigate the negative contribution of job stress over OCB through personal strain.The results of this research confirmed the hypothesized negative contribution of stress upon organizational citizenship behavior in the workplace, but could not demonstrate the intervening role of personal strain. The possible reasons for these results are discussed in detail in the discussion part.
Keywords: B2B Services; İş stresi; işletmeler arası servis Job stress; Job stress; kişisel gerginlik; Organizational behavior; organizational citizenship behavior; Örgütsel davranış; örgütsel vatandaşlık davranışı; Personal Strain