GELIŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE TASARRUFLARI ETKILEYEN_x000D_ FAKTÖRLER: PANEL VERI ANALIZI - ÖCAL ÖZKAYA, HATİCE GÖKÇEN; GÜRİŞ, SELAHATTİN (My University, 2019)
Tasarruflar, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir yere sahiptir. Özellikle gelişmekteolan ülkelerde yurtiçi tasarruflar, yatırımlar için gerekli olan sermaye oluşumu ve sürdürülebilir büyümeninsağlanabilmesinde belirleyici rol oynar. Bu ülkelerde ekonomi politikalarının önceliklerinden birisi; tasarrufların yeterli düzeye ulaştırılması olmalıdır. Bu çalışma 2000-2015 yılları arasında üst-orta gelir grubu gelişmekteolan ekonomilerde panel veri analizini kullanarak yurtiçi tasarrufları etkileyen faktörleri ve tasarruf oranları ilearalarındaki ilişkinin yönünü tespit etmeyi hedeflemektedir. Yapılan ampirik çalışmanın bulguları, gayri safiyurtiçi hasıla’da öngörülen artışın, yurtiçi tasarruflar üzerinde diğer faktörler içerisinde daha belirgin etkisininolduğunu ortaya koymaktadır. Özel sektör kredileri de yurtiçi tasarrufları arttırmaktayken tasarrufları negatifyönde etkileyen faktörler ise etki düzeylerine göre sırasıyla ulusal tüketim harcamaları, işsizlik, kentleşme, reelfaiz oranı olarak bulunmuştur.

The concept of savings has an crucial place for both developed and developing countries. Domestic savings_x000D_ are an important prerequisite for capital formation and sustainable growth in developing economies, therefore_x000D_ raising domestic savings should be one of the priorities of economic policies. The present paper aims to identify_x000D_ the main determinants of domestic savings using panel data analysis between 2000 and 2015 on upper-middle_x000D_ income developing economies. According to our empirical findings, the expected increase in the ratio of GDP_x000D_ has the highest impact on domestic savings among the factors taken into account. Additionally, private credits_x000D_ has positive effect on domestic savings, while national expenditure, unemployment, urbanization, reel interest_x000D_ rate have negative effects.
FACTORS AFFECTING SAVINGS IN DEVELOPING COUNTRIES: A PANEL DATA ANALYSIS