Hemşirelerde çalışmaya tutkunluk ve algılanan çalışma arkadaşları desteği arasındaki ilişki - Çelebi, Merve (My University, 2022)
1. ÖZET Hemşirelerde Çalışmaya Tutkunluk ve Algılanan Çalışma Arkadaşları Desteği Arasındaki İlişki Öğrenci: Merve ÇELEBİ Danışman: Doktor Öğretim Üyesi Semanur Kumral ÖZÇELİK Amaç: Araştırma, hemşirelerde çalışmaya tutkunluk ve algılanan çalışma arkadaşları desteği arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki araştırma İstanbul İlinde bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışmakta olan 529 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Çalışmaya Tutkunluk Ölçeği ve Algılanan Çalışma Arkadaşları Desteği Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student’s t test, One-way ANOVA test, Kruskal Wallis-H test, Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 25,74±4,31 yıl olup, %83,4’ü kadın, %76,5’i lisans mezunu ve %87,1’i 5 yıl ve altı mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin Çalışmaya Tutkunluk Ölçeği toplam ve dinçlik, adanmışlık, yoğunlaşma alt boyut puan ortalamaları sırasıyla 3,85±0,77, 3,71±0,89, 4,36±1,03, 3,55±0,90 olarak, Algılanan Çalışma Arkadaşları Desteği Ölçeği puan ortalaması ise 3,85±0,62 olarak bulundu. Hemşirelerin Çalışmaya Tutkunluk Ölçeği toplam puanları ile Algılanan Çalışma Arkadaşları Desteği Ölçeği toplam puan ve dinçlik, adanmışlık, yoğunlaşma alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (sırasıyla; r=0,371, p<0,001; r=0,351, p<0,001; r=0,369, p<0,001; r=0,207, p<0,001). Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelerde çalışmaya tutkunluk ile algılanan çalışma arkadaşları desteği arasında pozitif yönde, anlamlı ilişki olduğu saptandı. Hemşirelerde algılanan çalışma arkadaşları desteği arttıkça çalışmaya tutkunluk artmaktadır. 2.

The Relationship Between Work Engagement and Perceived Coworker Support in Nurses Student: Merve ÇELEBİ Assistant Professor Semanur Kumral ÖZÇELİK Aim: The study was conducted to examine the relationship between nurses’ work engagement and perceived coworker support. Material and Methods: The descriptive and correlational research was conducted with 529 nurses working in a training and research hospital in Istanbul. Information Form, Utrecht Work Engagement Scale, and Perceived Coworker Support Scale were used to collect data. Descriptive statistics, Student’s t-test, One-way ANOVA test, Kruskal Wallis-H test, Pearson Correlation Analysis were used to evaluate the data. Results: Nurses’ mean age was 25.74±4.31 years, 83.4% of them were women, 76.5% had bachelor’s degree and 87.1% had 5 years or less professional experience. Their mean scores from the Utrecht Work Engagement Scale and vigour, dedication, and absorption sub-dimensions were found as 3.85±0.77, 3.71±0.89, 4.36±1.03, 3.55±0.90, respectively, and the mean score from the Perceived Coworker Support Scale was 3.85±0.62. A positive and statistically significant relationship was found between the total score of the Nurses’ Perceived Coworker Support Scale and the scores from the work engagement and vigour, dedication, and absorption subdimensions (r=0.371, p<0.001; r=0.351, p<0.001; r=0.369, p<0.001; r=0.207, p<0.001, respectively). Conclusion: As a result of the research, it was concluded that there was a positive and significant relationship between nurses’ work engagement and perceived coworker support. As the perceived support of coworkers in nurses increases, their passion to work increases.
Keywords: coworker support; Hemşirelik; Hospital; nurse; Nursing; work engagement