RFID uygulamalarının işletme verimliliği üzerindeki etkileri - Bayat, Çiğdem (My University, 2010)
Radyo Frekanslı Tanıma Sistemi (RFID), etrafında anten sarılı olan bir mikroçip (etiket) ve bir okuyucudan oluşan Otomatik Tanıma Sistemi’dir (Auto-ID). Veri ve enerji transferi, etiket ve okuyucu arasında herhangi bir temas olmadan sağlanmaktadır. Okuyucunun yaydığı elektromanyetik dalgalar antenle buluşmakta ve etiket içindeki devreleri harekete geçirmektedir. Etiket dalgaları modüle ederek okuyucuya geri göndermekte ve okuyucu da yeni dalgayı dijital veri haline dönüştürmektedir. Çalışmamızda, RFID teknolojisini tanıtılmış ve bu teknolojiyi kullanmanın işletme verimliliğine ne şekilde etki edeceği gösterilmiştir. İlk olarak RFID ile ilgili kavramlara, çalışma prensiplerine, sistem bileşenlerine, güvenlik ve gizlilik, standartların oluşturulması, teknolojinin avantajları ve dezavantajları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. RFID teknolojisinin; güvenlik ve giriş kontrolü, ödeme sistemleri, sağlık ve ilaç sektörü, hayvanların takibi, pasaport güvenliği, filo yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, otoyol, kütüphane, üretim, havaalanı, gıda ürünleri takibi, depo uygulamaları alt başlıkları incelenmiştir; Dünya’ dan ve Türkiye’ den şekil ve örneklerle detaylı olarak anlatılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye’den iki farklı RFID uygulamasına yer verilmiştir ve uygulamalar değerlendirilmiştir.

Radio Frequency Identification (RFID) is an Automatic Identification (Auto-ID) system consisting of a microchip with a coiled antenna (tag) and a reader. Data and energy are transmitted without any contact between the tag and the reader. The reader sends out electromagnetic waves that form a magnetic field so the microchip’s circuits are powered. The chip modulates the waves and sends back to the reader. The reader converts the new waves into digital data. In our study, the use of RFID technology are introduced and in what way this technology will impact business efficiency are shown. First, the concepts related to RFID; operating principles, system components, security and privacy, creation of standards, technology, information about the advantages and disadvantages are discussed. Sub-titles of RFID technology; security and access control, payment systems, healthcare and pharmaceutical industry, animal tracking, passport security, fleet management, supply chain management, highways, libraries, manufacturing, airports, food tracking, warehouse applications were examined, examples from the World and Turkey are described in detail by figures. Finally, two applications from Turkey, of RFID implementation has been evaluated.
Keywords: Otomatik Tanımlama Sistemleri; Verimlilik, İşletmelerde