Yüz ton kapasiteli kalkan balığı işletmesi için bir proje çalışması - Pamuk, Tevfik Emrah (My University, 2007)
YÜZ TON KAPASİTELİ KALKAN BALIĞI İŞLETMESİ İÇİN BİR PROJE ÇALIŞMASI Bu çalışmada ülkemizde ve dünyada ekonomik değeri oldukça yüksek olan Kalkan Balığı (Psetta maxima Linnaeus, 1758)’nın kontrollü koşullarda yetiştiricilik çalışmaları incelenmiştir. Hayata geçirilecek bir tesis projesi olarak değerlendirmeler yapılmış, karlılık, geri dönüşüm oranı, emniyet marjı gibi değerler görülmüştür. Kalkan balığı doğadan yakalanan anaçlardan sağım yöntemi ile yavru alınarak kuluçka evresini takiben tank ve havuzlara alınarak pazar boyuna ulaştırılması sağlanmıştır. 3 sene sürecek olan büyütme periyodu sırasıyla larva büyütme, yavru büyütme, ön büyütme ve büyütme şeklinde yapılmıştır. Kalkan balığının ekonomik değerinden yola çıkılarak yapılan bu çalışma 2007 yılı içerisinde hayata geçecek ve yaz aylarında üretime başlanacaktır. İlk sene sonunda elde edilecek yavru ve yumurta satışı yapılacak ve her sene buna devam edilecektir. 3. sene itibariyle Pazar boyu satışına başlanacak olup daha önceki senelerden gelen yavrularla birlikte tesis bünyesinde her dönem çeşitli boyda balık mevcut olacaktır. Bu sayede ülkemizde ekonomik değeri yüksek olan ve gittikçe denizlerimizde azalan stok yoğunluğuna sahip kalkan balığı kontrollü yetiştirme şartlarında yetiştirilerek iç ve dış pazara sunulacaktır.

A PROJECT STUDY FOR TURBOT ENTERPRISE WITH 100 TONES CAPACITY In this study, farming operations in controlled conditions of turbot (Psetta maxima Linnaeus, 1758) that’s economic value considerably high in the world and our country has been analysed .Evaluations been made as a facility project that will be implemented and values like profitability,recyling ratio ,safety margin have been seen. Coming of the turbot to market size ,by taking larvae with artificial insemination method from matures caught in nature and getting taken to tank and pools following to incubation phase,has been provided.Upsizing period which will take 3 years has been made in turn as a way of larvae upsizing,babe upsizing,pre-upsizing and upsizing. This study which is made starting from turbot’s economic value will come true in year of 2007 and will be started to producton in summer months.Selling of babe and lavrae which will be carried at the end of first year, will be made and each year will be continued to this.In consideration of 3.year, will be started to market size selling and every period, fishes in diversified sizes will be available in facility structure together with the babes come from previous years Consequently,the turbot that’s economic value high in our country and that has a more and more decreasing stock intensity in our seas, will be breeded in controlled farming conditions and presented to local and foreign market.
Keywords: Balıkçılık; Su Ürünleri