İskemik kalp hastalığı (İKH) olan kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğunun ve depresyon durumunun irdelenmesi - Demirel, Saygın (My University, 2005)
İskemik kalp hastalığı (İKH) tanısı konmuş kadınlarda, cinsel fonksiyon, depresyon durumlarını belirlemek ve İKH risk faktörleri ile karşılaştırılması amacıyla tanımlayıcı olarak planlanan bu çalışma; 3 Kasım - 4 Mart 2005 tarihleri arasında, Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Çalışmanın örneklemini; belirtilen tarihler arasında çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 100 kadın olgu oluşturdu. Verilerin toplanmasında; olguların sosyo - demografik özellikleri ve İKH risk faktörlerinin belirlendiği Genel Bilgi Formu, cinsel fonksiyonları ile ilgili durumun sorgulandığı Uluslararası Cinsel Fonksiyon Değerlendirme Formlarından; Kısa Seksüel İndeks Envanteri, depresyon riskini belirlemede Beck Depresyon Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizi yüzdelik, Ki - kare, Mann Whitney U, Fisher's Exact Ki-kare, Student - t testleri ile değerlendirildi. Çalışmamızda olguların yaş ortalamalarının X= 49 ± 8.07, %54'ünün ilkokul mezunu olduğu ve %78'inin çalışmadığı saptandı. Yine olguların %88'inde cinsel ilişki sıklıklarında azalma olduğu ve %78'i de bu azalmanın göğüs ağrısı korkusu nedeniyle olduğunu belirtiler. Olguların %57'sinde cinsel disfonksiyon görüldüğü, premenopoza girmiş olgularda, premenopoza girmemiş olgulara göre cinsel disfonksiyon görülme oranının yükseldiği saptandı (p<0.05). Lubrikasyon, ilişki tatmini, orgazm, klitoral duyarlılık ve genel tatmin puanları ile cinsel disfonksiyon skalası arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı ilişki saptandı (p<0.01). Olguların %86'sında depresyona eğilim olduğu ve 46 - 55 yaş grubunda, diğer tüm yaş gruplarından daha yüksek olduğu saptandı. Ayrıca öğrenim durumu ile depresyona eğilim arasında da istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir ilişki saptandı (p<0.01). Eğitim düzeyi yükseldikçe, depresyona riskinin azaldığı belirlendi. Sonuç olarak; olguların çoğunda cinsel disfonksiyon ve depresyona eğilim olduğu ve yaş, öğrenim durumu, menopozla ilişkili olduğu belirlendi. skemik kalp hastalığı, cinsel disfonksiyon, depresyon. DETERMINATION OF SEXUAL DISFUNCTION AND DEPRESSION IN WOMEN WITH ISCHEMIC HEART DISEASE

This study was planned to evaluate sexual function and depression levels and to comparebischemic heart disease risk factors in women whom was diagnosed as ischemic heart dissease between dates November 3 rd - March 4 th 2005 at Dr. Siyami Ersek Thorax and Cardiyac Surgery Education and Research Hospital. A total of 100 women who could be reached and agreed to take part, contributed to this research. For gathering data, Form used to events the socio dermagraphic particularlies and risk factor, Short Sexual Index Form used to determine sexual functions, Beck Depression Scale used to find depression levels. For analysing data percentage, Chi - Square, Mann - Whitney U, Ficher's Exat, Student - t tests were used. In our research, the average age of contributors is calculated to be X = 49 ± 8.07,most of them (94%) were married, 54% of them were graduated from primary school and 78% were unemployed. Addition to these 88% of the cases determined that their sexual relation frequency decrease. In 57% of the cases, sexual disfunction was observed. The rate of sexual disfunction was higher in the pre - menopausal women than in the younger women (p<0.05). There was a statistically significant corelation between lubrication, satisfaction of relation, orgasm, clitoral sensitivity and overall satisfaction scores and sexual disfunction scale. We found tendency towords depression in 86% of cases. This was higher in the 46 - 55 years age group than all other age groups. In addition, there was a statistically significant corelation between educational status and tendency towards depression we showed that as the educational status increased, the tendency towards depression decreased. As a result; most of the cases had sexual disfunction, depression and these can be affected by ages, education and menopause. Key words : Ischemic heart disease, sexual disfunction, depression.
Keywords: Hemşirelik Esasları