Rusya`nın Ortadoğu siyasetinde enerji politikalarının rolü: Rusya-Basra Körfezi ülkeleri ilişkileri (2000-2016) - Mirzaliyeva, Fatima (My University, 2018)
Rusya’nın Ortadoğu Politikası Rus Dış Politikasının ayrılmaz parçası olarak bilinmektedir. Ortadoğu coğrafyası Rusya’nın enerji politikaları için büyük önem taşımaktadır. Ortadoğu’nun doğalgaz ve petrol rezervleri ile zengin olması Rusya’yı bölge ülkeleri ile ikili ve uluslararası kurumlar çerçevesinde işbirliği kurmaya teşvik etmiştir. Bu tezin amacı Rusya’nın Ortadoğu siyasetinde enerji politikalarının rolünü ve Rusya-Basra Körfezi ülkeleri ilişkilerini analiz etmektir. Nitekim, bu tez Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin dönemi Rusya’nın enerji politikalarından bahsetmektedir. Tezin Rusya’nın Ortadoğu coğrafyasında enerji politikaları ile ilgili yapılmış araştırmalar da literatürü zenginleştirmeye ve Basra Körfezi Ülkelerinin Rusya için neden bu kadar önemli olduğunu anlamaya yardımcı olması beklenmektedir.

Russia’s Middle East policy is intergral part of the Russian Foreign policy. In addition to that Middle East is an obvious significant region for Russian Energy Policy. Because, the Middle East is among the largest proven crude oil and natural gas rich regions of the world. For this reason, Russia maintains energy diplomacy in the region through bilateral relations with individual Gulf Countries or international organizations. OPEC and GECF are the most important international organizations in the world energy policy. The aim of this thesis is to analyze The Role of the Russian Energy Policy in the Russian Middle East Policy and Relationship between Russia and Persian Gulf Countries. Thus, this thesis discusses Russian Energy Policy in the Middle East region during Russian President Vladimir Putin period. This thesis is expected to contribute in enriching the literature on the Russian Energy Policy in the Middle East geography and to help realize deeply why Persian Gulf Countries are so important for Russian Energy Policy?
Keywords: Basra Körfezi ülkeleri; Dış İlişkiler; Energy policy; Enerji Politikaları; Enerji politikası; Foreign relations; Institutions; Kurumlar; Middle East; Orta Doğu; Ortadoğu; Persian Gulf countries; Russia; Russian Energy Policy; Rusya