Uluslararası İnşaat SözleşmelerindeYüklenicinin İşe Zamanında Başlamamasıveya İşi Tamamlayamaması Nedeniyle İşSahibinin Hakları (Fıdıc Kırmızı Kitap-1999Çerçevesinde) - (:unkn) unknown (My University, 2017)
İş sahibinin işin zamanında tamamlamaması nedeniyle tazminat isteme hakkından söz edebilmek için yüklenicinin madde 8.2 hükmünde belirtilen hususlara riayet etmemiş olması gerekir. Buna göre yüklenicinin sözleşmede kararlaştırılan işlerin bir kısmını veya tamamını bitirememiş olması gerekir. Bu kapsamda yüklenicinin teslim öncesi testlerden geçememesi, teslime yönelik işlerin yine tamamı veya bir kısmını bitirememiş olması halinde iş sahibinin tazminat hakkı gündeme gelecektir. Zira FIDIC kırmızı kitap 8.2 hükmü, yüklenicinin sözleşmede kararlaştırılan işlerin tamamı veya ilgili kısımlarının bitilmesini, testlerden başarılı olunmasını ve bitirilen işlerin teslimine yönelik işlerin de eksiksiz yapılmasını emretmiştir. Aksi durumda FIDIC m. 8.7 uyarınca iş sahibinin işin gecikmesi durumuna bağlı olarak tazminat talep hakkı olacaktır. FIDIC kırmızı kitap kurallara göre, yüklenici işe zamanında başlamaz veya işi zamanında bitirmez ya da işi sözleşmeye uygun bir şekilde yerine getirilmez ise iş sahibi sözleşmeyi sona erdirebilir.

In order to claim compensation for not completing work on time, contractor shall breach of Art. 8.2. In other words, contractor could not complete certain or whole parts of the work which is agreed between the parties. In this context, if the contractor could not pass the tests before delivery and could not complete the certain or whole work for delivery, in these circumstances, employer is entitled to claim compensation. According to FIDIC Red Book Art. 2, contractor shall complete the agreed work, shall success in tests and shall completely fulfil the work for delivery. Otherwise, pursuant to FIDIC Art. 8.7., if the work does not complete on time, employer is entitled to claim compensation. Accorrding to FIDIC red book rules, if the contractor does not start his work on time or does not finish the work on time or does not perform the contract which is agreed by the parties, in these circumstances, employer is entitled to terminate the contract.
The Rights of the Employer in International Construction Contract In Case of Contractor's Delay in Starting Work or Fail to Complete Work (In the Light of FIDIC Red Book 1999)
Keywords: Hukuk