Değişen güreş kuralları çerçevesinde 2011 dünya serbest güreş şampiyonasının teknik analizi - İnan, Bekir (My University, 2013)
2011 Dünya Serbest Güreş Şampiyonası 15-18 Ekim 2011 tarihinde İstanbul Sinan Erdem Spor Salonunda yapılmıştır. Şampiyonaya 47 ülkeden 299 sporcu katılmış ve 341 müsabaka yapılmıştır. 2011 Dünya Erkekler Serbest Güreş Şampiyonasındaki müsabakaların analizi için FlLA tarafından kaydedilen müsabaka video kayıtları kullanılmıştır. Müsabaka görüntülerinden elde edilen veriler müsabaka gözlem formuna işlenerek araştırma için kaynak oluşturulmuştur. Veriler toplandıktan sonra verilerin değerlendirilmesi için bilgisayar istatistik programına aktarılmış ve sonuçlara ulaşılmıştır. Verilerin çözüm ve yorumlanmasında frekans, t testi, ki kare testi ve Mann Whitney U testleri kullanılmış ve anlamlılık P<0,05 alınmıştır. Araştırmada 2011 Dünya Erkekler Serbest Güreş Şampiyonasındaki müsabakalar teknik açıdan değerlendirilmiş ve eski kurallarla yapılan 2001 Dünya Serbest Güreş Şampiyonasıyla teknik farklılıkları karşılaştırılmıştır. Şuanda uygulanan kurallara bağlı olarak serbest güreşteki tekniklerin uygulanma oranları değişimler ortaya konmuştur. 2001 Dünya Serbest Güreş Şampiyonasında Türk Milli takımı ile 2011 Dünya Serbest Güreş şampiyonasındaki Türk Milli takımı ve Rus Milli takımı teknik açıdan karşılaştırılmıştır. 2004 yılında yapılan kural değişiklikleriyle, sıklet, müsabaka süresi, müsabaka bitiş şekli, pasivite, minder dışına çıkarma gibi müsabakaların sonucunu etkileyecek parametrelerde yeniliklere gidilmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda kural değişikliğine bağlı olarak 2011 Dünya Serbest Güreş Şampiyonasındaki uygulanan teknikler, alınan puanlar aynı zamanda maç başına düşen teknik ve puan ortalamalarında azalma olduğu görülmektedir. Maç başına uygulanan teknik ortalaması 2001 de 4.99 dan 2011 de 4.07’ye düşmüştür. 2011 Dünya Serbest Güreş Şampiyonasındaki Türk Milli takımının uyguladığı teknikler, aldığı puanlar ve bunların maç başına düşen ortalamalarında, 2001 Dünya Serbest Güreş Şampiyonasındaki Türk Milli takımının değerlerine göre düşüş olduğu görülmektedir. Analiz,Güreş,Müsabaka,Teknik

Technical Analysis of Senior 2011 Freestyle Wresting Championship on The Changed Wresting Rules 2011 World Freestyle Wrestling Championship was held in Sinan Erdem Sports Hall in 15-18 October 2011. 299 athletes from 47 countries participated in the championship and competed in 341 competitions. For the analysis of the competitions in 2011 World Free-Style Wrestling Championship, video records of FILA were used. The data collected from these video records were used in the form of competition overview to create a basis for the study. After the data have been collected, they have been evaluated through a computer statistics program. In the analyses and interpretation of the data, frequency tests, t tests, chi square tests and Mann Whitney tests have been used and significance has been considered as P<0,05. In this study, the competitions in 2011 World Free-Style Wrestling Championship were technically evaluated and compared with 2001 World Free-Style Wrestling Championship held with former rules. The changes in the applying proportions of techniques in free-style wrestling were stated depending on current rules. Turkish national team in 2001 World Free-Style Wrestling Championship was technically compared to the Turkish national team and Russian national team in 2011 World Free-Style Wrestling Championship.Wrestling competitions rules like time, weigh, win type, passivation and out of mat changhed in 2004. As a conclusion, it can be seen that the techniques per game and scores per game has decreased as well as total techniques and scores 2011 World Free-Style Wrestling Championship. When techniques per game was 4.99 in 2001, it decreased 4.07 in 2011. Turkish national team in 2011 World Free-Style Wrestling Championship had lower techniques per game and scores per game then Turkish national team in 2001 World Free-Style Wrestling Championship. Key word: Analysis,Competition,Technique,Wresting
Keywords: Güreş; Serbest Güreş Şampiyonası; Spor; Spor Turnuvaları