Buzdolaplarında kullanılan elektromekanik komponentlerin otomatik arıza tespiti ve verimlilik analizi - Boyacı, Sefa (My University, 2019)
Yüzyılın getirdiği gereklilikler, teknolojik gelişmeler ışığında paralel olarak artış gösteren enerji tüketimi, küresel ısınma gibi etkenler sürekli kullanım ihtiyacı duyulan elektrikli ev aletlerinde ve beyaz eşyalarda verimlilik artışını zorunlu kılmıştır. Uluslararası şirketler, enerji verimliliği ve kalite maliyetleri konularında iyileştirme sağlanması amacıyla; araştırma, geliştirmeye ve kaliteye verdikleri önem ve değeri giderek arttırmaktadır. Beyaz eşya grubunda en önemli elektrikli ev aleti olan buzdolapları, buhar sıkıştırma yöntemiyle iç kısmında ki muhafaza alanını soğutarak gıdaların uzun süre bozulmadan korunmasını sağlar. Çalışmanın amacı buzdolabı soğutma çevriminde bulunan elektromekanik komponentlerin en uygun değer limit değerlerinde otomatik kontrol ünitelerinde ayrıştırılmasını sağlayarak soğutucunun enerji verimliliğini arttırmak ve buna paralel kalitesizlik maliyetlerini düşürmektir.Çalışmada buharlaştırıcı fanı ve motorize flap gibi elektromekanik komponentlerin teknik davranışları incelenerek geçmişe yönelik müşteri şikâyetleri analiz edilmiştir. Enerji verimliliğine etki eden davranışlar karakteristik olarak belirlenerek üretim alanına eklenecek kontrol ünitelerinin tasarımlarında ve bu ünitelerdeki limitlerle ilgili tavsiyelerde bulunmuştur. Bu tez çalışmasındaki deneysel çalışmalar için bir soğutucu fabrikasındaki laboratuvarlardan yararlanılmıştır. Tüm nümerik analizler ve deneysel çıktılar 6 Sigma problem çözme mantalitesi ile tamamlanmıştır.

The obligations of this century increased energy consumption in parallel with technological developments, and global warming makes mandatory to have increased productivity in household appliances especially for working continuously. International companies target to improve their appliances energy efficiency, decrease quality cost and have larger investment capacity for research-development in this way. Refrigerators which are the most important electrical appliances in the household group, provide protection of foods for long periods of time by cooling the storage area inside by steam compression method. The aim of the study is to increase the energy efficiency of the refrigerant by separating electromechanical components which are placed in cooling cycle, in automatic controlling units at the optimum limit values and thus reducing the costs of poor quality.In this thesis, the technical behaviors of electromechanical components such as evaporator fan and motorized flap were analyzed and customer complaints as well. Behaviors affecting to the energy consumption have been determined as characteristic, and they have been advised on the design of the control units to be added to the production area and the limits to be determined for these units. Experimental studies performed at Solo Refrigerant factory. All numerical analyzes and experimental outcomes were completed with 6 Sigma problem-solving method.
Keywords: Buzdolabı Quality control system; Electromechanical devices; Elektromekanik cihazlar; Kalite kontrol sistemi; Kalite kontrolü; OPLC; Productivity development; Quality control; Refrigerator; Verimlilik geliştirme