Mecmu’a-yı Eş’arın Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Kitaplığı 3849 numarada (vr. 121b - 156a) metin ve inceleme - Yalçın, Ömer (My University, 2010)
Edebî eserler, insandaki “güzellik” anlayışının ve arayışının bir tezahürüdür. Şairler, kendi güzellik arayışlarını mesneviler, gazeller, kasideler, koşmalar, ilahiler vb. şekillerde neticelendirmişlerdir. Şiir mecmuaları da güzellikleri bir araya toplayan ve ilgililere sunan bir “güzellik merkezi” olmuştur. Şiir mecmuları, mecmuayı tertip edenin duygularını, düşüncelerini; tertip edildiği devrin ve o devirde yaşayan insanların ilgilerini, kültürünü, anlayışını yansıtması bakımından; kısacası “güzel”e bakış yönüyle son derece önem arz eder. Bu çalışmada Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Kitaplığı 3849 numarada kayıtlı olan şiir mecmuasının “121b-156a” varakları çeviriyazıyla günümüz harflerine aktarılmıştır. Mecmuadaki şiirlerle yayınlanmış divanlardaki şiirler karşılaştırılmış; mecmua ile divanlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar dipnot yoluyla belirtilerek tenkitli metin oluşturulmuştur. Tezimizde ayrıca nazire ve tanzir kavramları hakkında bilgi verilmiş, mecmuadaki nazirelere değinilmiştir.

Literary works are appearing of sense and search of beauty. Poets had concluded their searching of beauty as masnavis, ghazals, eulogies, poems whish is called “koşma” and spirituals. Poem journals, which concentrating and presenting to those concerned, have becomed centre of beauty. They, in terms of reflecting to emotions, thoughts of editors and concerns, cultures and perceptions of their age and of people who had lived in that time, have importance. In this study, “121b-156a” varaks of poem journal which is officially registered to library of Süleymaniye and corpus of Fatih in 3849, have been translated today’s charachters with transcription. It is compared with poems in journal and poems which published in diwan. Critical text has been constituted being emphasized defferences and similarities between journal and diwan. Besides it is informed about analogy which is called “tanzir” and nazires which is called a poem modeled after another poem in respect to both content and form in our thesis. It is touched upon nazires in journal.
Keywords: Türk Dili