Enflasyon ve banka hisse senedi getirileri:Türkiye örneği - Eken, Mehmet Hasan (My University, 1999)
Bu doktora tez çalışmasında, enflasyon ile banka hisse senedi getirileri arasında varolduğu düşünülen ilişkinin faiz oranı riski ile izah edilebilip edilemediği konusu araştırılmaktadır. Bu doğrultuda, ilgili literatür; (1) enflasyon ve hisse senedi getirileri, (2) enflasyon ve faiz oranları, (3) bankalarda faiz oranı riski ve (4) faiz oranı riskinin ampirik testleri başlıkları altında incelenmektedir. Daha sonra, bu tezde ampirik çalışmalar için kullanılan 3 aşamalı ekonometrik modelin ilk aşamasında, enflasyon ve banka hisse senedi getirileri arasındaki ilişki, tek değişkenli bir regresyon modeli kullanılarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na kayıtlı 10 için test edildi. Modelin ikinci aşamasında ise, Flannery (1981) metodu kullanılarak anılan 10 bankanın tahmini süre (duration) değerleri hesaplanmıştır. Bu süre değerleri bankaların gerçek faiz oranı risklerinin yerine ikame edilmiştir. Son aşamada ise, teste konu 10 banka için birinci aşamada elde edilen sonuçlar bağımlı ve ikinci aşamada elde edilen sonuçlar ise bağımsız değişken olarak kullanılarak bir cross-sectional analiz gerçekleştirilmiştir. Yani bankaların faiz oranı risklerinin enflasyon-banka hisse senedi getirileri ilişkisini izah edip etmediği konusu ampirik olarak incelenmiştir.

In this Ph.D. thesis, it is researched whether banks' interest rate risk has any explanatory power in the effects of inflation on banks' stock returns. In this respect, the related literature is reviewed in four parts; namely (1) inflation and stock returns, (2) inflation and interest rates, (3) interest rate risk in banks and (4) the empirical tests of interest rate risk. After that, at the first stage of the econometric model employed in this thesis for the empirical research, the effects of inflation on banks' stock returns are investigated for ten banks quoted on İstanbul Stock Exchange Market by using a single index regression model. At the second stage of the econometric model, the estimated duration of banks in question are calculated by employing Flannery (1981) partial adjustment model. These duration figures are used as proxies for the true interest rate risks of 10 banks being analysed. At the last stage of the model a cross-sectional analysis is performed as using the empirical findings of the first stage as dependent variables and those of the second stage as independent variables. In other words, it is empirically tested whether interest rate risk that banks carry on their balance sheets can explain the effects of inflation on their stock returns or not.
Keywords: Bankacılık; Ekonomi; Enflasyon; Finansman ekonomisi; Hisse senetleri