İbn Sina’nın kitabü’ş şifası’nda müsiki - Turabi, Ahmet Hakkı (My University, 2002)
İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Türk Din Mûsikîsi doktora öğrencisi Ahmet Hakkı Turabi tarafından hazırlanan İbn Sînâ'nın Kitabü'ş-Şifa'sında Mûsikî isimli doktora çalışmasının özeti: Tezin Önsöz de mûsikî tarihinde yazılmış nazariyat eserlerinin önemine değinilmiş ve çalışmada izlenen ana plan kısaca anlatılmıştır. Giriş bölümünde İslam Dünyasında İbn Sînâ'ya kadar yazılmış mûsikî eserleri ve yazarları kısaca tanıtılmış; İbn Sînâ'yı hazırlayan Kindî ve Fârâbî'nin mûsikî nazariyeleri aktarılmıştır. Birinci Bölümde İbn Sînâ'nın hayatı hakkında yeteri kadar bilgi verilmiştir. Ayrıca onun mûsikîye dair kaleme aldığı eserler ayrıntılı olarak tanıtılmış ve bu eserler üzerinde yapılan çalışmalar anlatılmıştır. İkinci Bölümde İbn Sînâ'nın genel olarak mûsikî felsefesi ve mûsikî nazariyatına dair teorileri konular halinde aktarılmıştır. Nazari konular müzikal açıdan analiz edilmiştir. Üçüncü Bölümde orjinali Arapça olan eserin Türkçe tercümesi verilmiştir. Ekler kısmında Arapça bilenler için eserin Arapça metni verilmiştir. Ahmet Hakkı Turabi M.Ü.İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi An.Bil.Dalı Araştırma Görevlisi

OF DISSERTATION The summary of dissertation named Music in Avicenna's Kitab al-Shifa was researched by Ahmet Hakkı Turabi who is student Turkish Religious Music Department. The introduction gives a survey of the musical works laighlighting place in the history of music in the Muslim World. Chapter one introduces Avicenna's life and about his works on music. Chapter two examines Avicenna's music phylosophy and theories concerning various aspects of music and its importance for contemporary musical theories. Chapter three consists of translation the chapter Jawam'u Ilm al-Musique from al-Shifa. Arabic text of Jawami'u Ilm al-Musique is provided in the appendix.
Keywords: Türk Müziği