Arap edebiyatında tevkiat (emevi dönemi örneği) - Kaplangöz, Zahit (My University, 2016)
Bu tezde Arap edebiyatında dilekçelere verilen cevaplar olarak da bilinen tevkî‘ât konusu incelenmiştir. Tez, Araplar ve Edebiyat başlıklı bir giriş, Tevkî‘ât ile İlgili Tevkî‘âtın Edebî Yönü şeklinde iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde edebî bir tür olan tevkî‘âtın daha iyi anlaşılması için kısaca Arap tarihi ve edebiyatı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde genel hatlarıyla tevkî‘ât hakkında bilgiler verilmiş, Emevi sultanlarının ve bu dönemde yaşamış önemli kimselerin yazdıkları tevkî‘ât ile bu zamanın sosyo-kültürel faktörleri arasındaki ilişki ortaya konulmuş ve bu dönmedeki tevkî‘ât konularına göre tasnif edilmiştir. İkinci bölümde ise Emeviler döneminde yazılan tevkî‘ât şekil ve üslup bakımından incelenmiştir. Yine bu dönemde yazılan tevkî‘âtta kullanılan ayet, hadis ve meseller ele alınmıştır.

This thesis attempts to analyze tawkiat which is known the response to the petition in Arabic literature. Thesis includes a introduction and two parts. The title of the introduction is Arabs and Literature. The title of the first part is General İnformation about the Tawkiat. The title of the second part is Literary aspect of the Tawkiat. Short information about Arab history and literature is given in the introduction for better understending tawkiat which is a kind of literary. İn the first part we give inormation about tawkiat and evaluate the relationship between tawkiat which was writen by Kings of the Umayyad and worthies and socio-cultural factors, divide tawkiat into section according to content. İn the second part of this thesis we analyze the Umayyad period written tewkiat with the point of form and language. Also verses used in tawkiat written during this period, hadiths and parable are discussed.
Keywords: Arap edebiyatı