Küresel boyutta göçün uluslararası politik ekonomiye etkisi ve Türkiye’deki yansımaları - Şener, Nuriye Birsen (My University, 2020)
Uluslararası Politik Ekonomi (UPE), uluslararası ilişkiler perspektifinde politika ile ekonomiyi inceleyen bir bilim dalıdır. Disiplin olarak 1970’ler de tam olarak fark edilen ancak tarihi kökenleri çok eskilere dayanan UPE, göç olgusunu içine alan ve bu olgunun yansımalarını inceleyen bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır.Göç insanlık tarihi boyunca etkisini ve yerini koruyarak, toplumlar için önemli bir olgu olmuştur. Hem göç veren ülke hem de göç alan ülke için sosyal ve ekonomik etkileri ortaya çıkmıştır. Göçün sadece bir yerden başka bir yere ulaşım için yapılan eylem olmadığı; siyasi-idari, ekonomik ve sosyal boyutları ile insan yaşamının tamamını içine alan bir toplumsallaşma modeli olduğu açıkça görülmektedir (Çeviker, A. ve Bal, F 2016: s.12).Göç olgusu küreselleşme ile ciddi bir sosyo-ekonomik hal almış, toplumlar arasındaki farklılıklar ve standartlar göç için itici bir güç haline gelmiştir. Göç sadece coğrafi anlamda bir toplumun yer değiştirmesi değildir; sonuç olarak sosyolojik, psikolojik, ekonomik boyutlarının ve nedenlerinin de göz önünde bulundurulması gereken bir olgudur. Göç alan ve göç veren ülke arasında gözle görülmeyen bir yapısal ilişki ortaya çıkmaktadır ki, her iki taraf için de sosyal ve ekonomik etkiler oldukça fazladır. Göçün sebebinin, sürecinin, nedenlerinin ve sonucunun bir bütün içinde ele alınması, uluslararası politik ve ekonomik etkileriyle yansımalarının iyi değerlendirilmesi, bunun için de sistemli bir “göç yönetişimi”nin uygulanması önem arz etmektedir. Göç olgusu için Türkiye, göç alan ülke konumundan ziyade Avrupa’ya yönelen düzensiz göçler için transit bir yol olmuştur. Daha açık bir ifadeyle Türkiye, Cumhuriyetin ilk yıllarında soy esasına dayalı göç alan ülke konumdayken günümüzde ise politik istikrarsızlıklar, ekonomik nedenlerle ülkeye gelen göçmenler için bir yol ya da bir ev sahipliği konumuna gelmiştir. Son dokuz yıla baktığımızda Suriyeli göçmenlere sınırlarını açan Türkiye’nin göçmenlerle ilgili hem politik hem de ekonomik düzenlemelerinin güçlü olduğu ve bunun da uzun vadede bir göç yönetişimi ile mümkün olabileceği düşüncesi güncel araştırmalar ışığında bu tezde ayrıntılı bir şekilde açıklanmaktadır.

International Political Economy is a science that examines politics, and economics in the perspective of international relations. International Political Economy, which has been fully realized in the 1970s as a discipline, has a long history, emerges as a branch of science that covers the phenomenon of migration and examines its reflections.Migration has been an important phenomenon for societies, preserving its influence, and place throughout human history. Social, and economic effects have emerged for both the sending countries, and receiving countries. Migration is not just an action to move from one place to another; it is clearly seen that there is a socialization model that covers human life as whole with its political-administrative, economic, and social dimensions.( Çeviker, A. ve Bal, F 2016: s.12)The phenomenon of migration has become a serious socio-economic situation with globalization, societal differences, and standards have become the driving force for migration. Migration is not only a displacement of a community in a geographical sense, but it is a fact that should be taken into account as sociological, psychological, economic dimensions, and causes. An invisible structural relationship emerges in terms of social, and economic implications for both sides. It is important to consider the causes, process, causes, and outcome of migration as a whole to evaluate their international reflections of political, and economic effects, and to implement a systematic “migration governance’’ policy for this.Turkey has become a transit route for an irregular migration towards Europe rather than receiving country. More precisely; Turkey was accepting immigrants based on their race in the first years of its foundation. However, in today’s situation, it has become a route for the main immigration country because of its political, and economic instabilities. In this thesis, migration governance explained as the solution of the nine years of the Syrian immigration; with the help of strong bases of immigrant policy in terms of political, and economic arrangements.
Keywords: Emigration and immigration; Entegrasyon IPE; Göç ve göçmenlik; International economic relations; International Migration and Refugee Education; International relations; Migration from Syria; Suriye’den Göç; Turkey; Turkey and Migration; Türkiye; Türkiye ve Göç; Uluslararası ekonomik ilişkiler; Uluslararası Göç ve Eğitim; Uluslararası ilişkiler; Uluslararası Politik Ekonomi