Okul öncesi dönemde (3-6 yaş) ana çocuk sağlığı ve anaokulundaki çocukların beslenme özelliklerinin karşılaştırılması - Kobak, Canan (My University, 2009)
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE (3-6 YAŞ) ANA ÇOCUK SAĞLIĞI VE ANAOKULUNDAKİ ÇOCUKLARIN BESLENME ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI CANAN KOBAK

Anne-babaların yiyecek tüketimleri ve kendi beslenme alışkanlıkları, çocukların yiyecekleri seçimleri ve beslenme alışkanlıklarını doğrudan etkilemektedir. Çalışma Tekirdağ İli’nde okul öncesi dönemde Ana Çocuk Sağlığı ve Anaokulundaki çocukların beslenme özelliklerinin belirlenmesi ve bu özelliklerin karşılaştırılması amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Çalışmanın evrenini, Ocak 2008- Aralık 2008 tarihleri arasında, Ana Çocuk Sağlığı’nda sağlam çocuk polikliniğine başvuran ebeveynler ve Umudum Anaokulu’nda çocukları bulunan ebeveynler oluşturdu. Örnekleme, seçim kriterlerine uygun, Ana Çocuk Sağlığından 80 ebeveyn ve Umudum Anaokulu’ndan 50 ebeveyn olmak üzere toplam 130 ebeveyn oluşturdu. Veri toplama araçları olarak; Araştırma Onay Formu, Aile ile İlgili Özellikler Formu, Çocuk ile İlgili Özellikler Formu, Beslenme ile İlgili Özellikler Formu kullanıldı. Veri, Statistical Package for Social Sciences for Windows 15.0 ortalama, standart sapma, frekans kullanılarak değerlendirildi. Parametreler arası ilişkileri değerlendirmede ki kare kullanıldı. Sonuçlar % 95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Sonuç olarak; Ana Çocuk Sağlığı ve Anaokulunda bulunan çocukların arasında yardımsız yemek yemeye başlama zamanı, ebeveynlerin yemek yedirme yöntemi, yemek yemediğinde uygulanan yöntem, sevdiği sebze çeşidi, et grubu, şeker/ yağ grubu bulgur/ pirinç tercihi, öğün süresi, ara öğün/ sayısı artık bırakma nedeni, diş fırçalama alışkanlığı ve süresi, ishal sıklığı, kabızlık sıklığı, hastalanma sıklığı gibi parametrelerde, Anaokulu çocuklarının lehine fark bulunduğu saptandı (p<0.01). Anahtar Sözcükler: Ana Çocuk Sağlığı, Anaokulu, Beslenme, Beslenme Özellikleri, Okul Öncesi Dönem. 1. SUMMARY COMPARISON OF MOTHER AND CHILD HEALTH AND NUTRITION HABITS OF THE NURSERY SCHOOL KIDS IN PRESCHOOL PERIOD (AGED 3-6). Food consuming and personal nutrition habits of parents, directly affect the food choices and nutrition habits of children. This descriptive study has been planned for the determination of mother and child health, nutrition characteristics of the nursery school kids and the comparison of these characteristics. Population of the study consists of the parents who applied to the healthy kid polyclinic of the Mother and Child Health from January 2008 to December 2008, and the parents whose kids have been attending to Umudum Nursery School. 80 parents from the Mother and Child Health and 50 parents from Umudum Nursery School that fit the selection criteria have formed the sample. Research Approval Form, Family Characteristics Form, Children Characteristics Form, Nutrition Characteristics Form have been used as data collection tools. The data has been evaluated by using the Statistical Package for Social Sciences for Windows 15.0 software, average, standard deviation and frequency. Chi square test has been used to evaluate the relations between parameters. Results were evaluated at a 95% confidence interval, and a p<0.05 signifance level. As a result, a difference has been detected in parameters such as meal frequency, starting time of eating without help, feeding methods of parents, the methods used when the child refuses to eat, favorite vegetable types, meat types, bulgur/ rice preferences, meal length, reasons for leaving over the food, habits and length of teeth brushing, diarrhea frequency, illness frequency; in favor of the children in Mother and Child Health and the nursery school. Key Terms: Mother and Child Health, Nursery School, Nutrition Characteristics, Nutrition, Preschool period. EK 10 ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler Adı CANANSoyadı KOBAK Doğum Yeri ÇORLUDoğum Tarihi 16.06.1983 Uyruğu T.C.TC Kimlik No46501632456 E-mailkobakcanan@yahoo.comTel0 530 696 63 96 Eğitim Düzeyi Mezun Olduğu Kurumun AdıMezuniyet Yılı Doktora/ Uzmanlık Yüksek Lisans LisansHaliç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu2006 Lise Kabataş Erkek Lisesi2001 İş Deneyimi (Sondan geçmişe doğru sıralayın) Görevi Kurum Süre (Yıl - Yıl) 1.Hemşireİstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi2007- 2.HemşireFlorence Nightingale Hastanesi2006-2007- 3.- Yabancı DilleriOkuduğunu Anlama*Konuşma*Yazma* İngilizceİyiİyiİyi FransızcaZayıfZayıfZayıf * Çok iyi, iyi, orta, zayıf olarak değerlendirin Yabancı Dil Sınav Notu  KPDS ÜDSIELTSTOEFL IBTTOEFL PBTTOEFL CBTFCECAECPE  Başarılmış birden fazla sınav varsa, tüm sonuçlar yazılmalıdır  KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı; ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı; IELTS: International English Language Testing System; TOEFL IBT: Test of English as a Foreign Language-Internet-Based Test TOEFL PBT: Test of English as a Foreign Language-Paper-Based Test; TOEFL CBT: Test of English as a Foreign Language-Computer-Based Test; FCE: First Certificate in English; CAE: Certificate in Advanced English; CPE: Certificate of Proficiency in English SayısalEşit AğırlıkSözel LES Puanı 54.08855.04556.002 Bilgisayar Bilgisi ProgramKullanma becerisi WordIyi ExcellIyi PowerpointIyi *Çok iyi, iyi, orta, zayıf olarak değerlendirin
Keywords: Beslenme_Çocuk Sağlığı; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları