Öğrenim yönetim sistemlerine ve öğrenim içerik yönetim sistemlerine tasarım ve geliştirme modellerinin uygulanması - Yaprakdal, Ahmet Bilal (My University, 2006)
Bu tez çalışmasında, uzaktan eğitim ortamların etkin yönetimi için kullanılan Öğrenim Yönetim Sistemleri (ÖYS) ve Öğrenim İçerik Yönetim Sistemlerine (ÖİYS), tasarım ve geliştirme modellerinin nasıl uygulanabileceği araştırılmıştır. Literatür bilgileri ışığında, ÖYS olarak Kavrakoğlu Danışmanlık Şirketi’nin geliştirdiği The MBA Club ürünü, ÖİYS olarak ise mevcut ürünün içerikle beraber güncelleme alt yapısı baz olarak alınmış, analiz edilmiştir. Çalışmanın literatür bölümünde gerek yerli ve gerekse yabancı kaynaklardaki sınırlı sayıdaki bilgi ve belge, tez konusu çerçevesinde sunulmuştur. Bulgu ve Yorumlar bölümünde ise literatürün pratikteki uygulaması yapılmış ve değerlendirilmiştir. Bu bağlamda tasarım modeli olarak, bilişim sistemlerinin tasarımında kullanılmakta olan Şelale Modeli seçilmiştir. İçerik geliştirme aşamasında ise kapsamlı ve anlaşılır bir yapıdaki Seels & Glasgow Öğretim Tasarım Modeli tercih edilmiştir. Bir tasarım modeli olan Şelale Modeli, The MBA Club ÖYS yapısında; içerik geliştirme ve öğretim tasarım modeli olan Seels & Glasgow Öğretim Tasarım Modeli ise The MBA Club ÖİYS yapısında incelenmiştir. Şelale Modeli’nin arayüz tasarlaması basamağı, ÖYS ana ders ekranı ve “Satış ve Kanal Yönetimi” dersinde uygulanmıştır. Benzer şekilde Seels & Glasgow Öğretim Tasarım Modeli’nin Problem Analizi ve Görev - Öğretim Analizi Basamakları ise ÖİYS “Değer Yaratma İşlevi” dersi içeriğinde denenmiştir. Kavrakoğlu Şirketi’nin geliştirdiği The MBA Club ürünü, piyasada tanınmış firmalar tarafından tercih edilen ve rakiplerine kıyasla çok üst sıralarda yer alan bir ÖYS - ÖİYS olmasına karşın, temel düzeyde tezde belirtilen eksiklikleri içermesinden ötürü bilimsel altyapı eksikliği taşımaktadır. Bu eksiklik; mevcut ürünün yeniden gözden geçirilerek revizyonların yapılması, tüm ders ekranlarında ortak modelleme çizgisinin yakalanması ve içeriğin öğretimsel açıdan tekrar düzenlenmesiyle anlamlı bir şekilde geliştirilmiştir.

In this thesis study, it has been researched how design and development models will be practised on Learning Management Systems (LMS) and Learning Content Management Systems (LCMS) which are used for the active management of distant learning media. In the light of the literature information, the product named The MBA Club developed by Kavrakoğlu Consultancy Company has been analyzed as for LMS, and for LCMS, the content and updating substructure of the current product have been analyzed. In the literature chapter of the research, the limited information and documents in both domestic and foreign sources have been presented in the framework of the thesis. In the chapter of Findings and Comments, the practice of the literature has been performed and assessed. In this context, The Waterfall Model utilized in the design of informatics systems has been chosen as the design model. In the phase of content development, Seels & Glasgow Instructional Design Model of a comprehensive and understandable nature has been preferred. Waterfall model, the design model, has been examined in the LMS of The MBA Club, whereas Seels & Glasgow Instructional Design Model has been examined in the LCMS of The MBA Club. The interface designing step of the Waterfall Model has been practised in the main course screen and in the course of “Sales and Channel Management”. Similarly, the steps of Problem Analysis (Needs Assessment) and Task- Instructional Analysis of Seels & Glasgow Instructional Design Model have been tested in the course of “Value Creation Function” of LCMS. Despite the fact that The MBA Club developed by Kavrakoğlu Company is a LMS- LCMS which is preferred by well-known firms and which is at the top places when compared to its rivals, it has a scientific infrastructure lack that is stated basically in the thesis. This lack; has been developed in a meaningful way with the revisions of the current product after being reviewed, with the efforts for achieving common modeling line and with the rearrangement of the content in terms of instruction.
Keywords: Bilgi Teknolojisi_Tasarım; Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri; Eğitim; Öğrenim ve Öğretim