Uluslararası ticarette teknik engeller ve ürün standartları açısından CE uygunluk işareti ve makina imalatı yapan firmaların ihracatına etkisi üzerine bir uygulama - Kılıç, Osman Gazi (My University, 2008)
20. yüz yılın başlarında itibaren dünya ticaretindeki serbestleşme hareketlerine yönelik oluşturulan engeller daha karmaşık bir hal almış ve bu tür engellerin ortadan kaldırılması daha zor hale gelmiştir. Günümüzde bu tür engellemelere insan sağlığı ve emniyeti, çevre, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı ile tüketicinin korunması gibi sebeplere dayalı teknik engeller gösterilebilir. Avrupa Birliği Yeni yaklaşım politikası çerçevesinde tüm teknik düzenlemeler ve mevcut standartlar uyumlaştırma sürecine girmiştir. Yeni yaklaşım politikası çerçevesinde 21 direktif oluşturulmuş ve bu direktif kapsamındaki ürünlerin Avrupa Topluluğu içerisinde serbest dolaşıma çıkabilmeleri için CE işareti taşımaları gerekmektedir. CE uygunluk işareti üzerinde bulunduğu ürünün, insan, hayvan, bitki sağlığı ve güvenliği ile çevreye zarar vermeyeceğini garanti altına almak amacıyla oluşturulmuştur. Ürünlerde CE işareti uygulaması Avrupa Birliği ülkelerinin ayrı ayrı uygulamakta olduğu standart ve düzenlemelerin tek bir çatı altında toplamıştır. Bu yönüyle CE işareti ürünlerin Avrupa pazarında serbestçe dolaşabilmesini sağlayan pasaport niteliğini taşımaktadır. Ancak Avrupa Birliği ülkeleri ile yapılacak ticarette CE uygunluk işareti uygulama zorunluluğu ihracatta belirli standartları yerine getirmekte olan Türk firmalarına yeni düzenlemeler getirmiştir. Bununla birlikte üye ülkelere tanınan uyum sürecinin sonunda üye ülkelerin yurtiçi piyasasına sunulacağı ürünler içinde CE uygunluk işareti bir zorunluluk haline gelecektir. Bu çalışma ile CE uygunluk işaretinin kullanılması zorunluluğu neticesinde bu süreçten en çok etkileneceği düşünülen sektör olan makine imalatı yapan ihracatçı firmaların nasıl etkilendiğini tespit etmek amaçlanmıştır.

From the beginning of the 20.century barriers against to implementation of free trade actions have become more sophisticated and difficult to eliminate. Nowadays such kind of barriers, technical barriers related to health and safety of consumer , environmental life and health ,consumer and environmental protection can be given.Within European Union New Approach policy all technical regulations and existing standards set in harmonization process. Within New Approach policy 21 directives were composed and the products which was covered in these directives has to bear CE mark in order to achieve free movement within European Community. CE conformity mark was established for the aim of ensuring that CE affixed product is healthy and safe for human, animals and plant and not harmful for environment. Implementation of CE mark on products has collected the separately used standards and regulations by EU countries into one enforcement. From this point of view CE mark is a passport for products which enables them free movement in EU. But obligation of CE marking implementation during trade with EU countries has brought new regulations for Turkish companies which has been already fulfilling some standards at export operations. Nonetheless at the end of the harmonization period which is given to member states, CE mark will become an obligation for the product which is inserted to domestic market. With this study it was aimed to determine how the machinery manufacturing companies, which was thought to be more affected sector, were affected as a result of CE conformity marking obligation.
Keywords: Kalite Yönetimi; Standartlar; Uluslararası Ticaret