Bazalt lifi ve dolgu malzemesi takviyeli termoplastik esaslı kompozit yapıların ısı ve ses yalıtım özelliklerinin incelenmesi - Ovalı, Sabih (My University, 2015)
BAZALT LİFİ VE DOLGU MALZEMESİ TAKVİYELİ TERMOPLASTİK ESASLI KOMPOZİT YAPILARIN ISI VE SES YALITIM ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Son yıllarda endüstriyel alanda kullanılan ürünlerde, düşük maliyetli ve yüksek dayanımlı olması dolayısıyla lif takviyeli polimer kompozitler büyük önem kazanmıştır. Lif takviyeli kompozitlerin üretiminde genellikle cam, karbon, bazalt ve doğal lifler kullanılmaktadır. Bu liflerden, sahip olduğu yüksek mekanik-fiziksel-kimyasal özellikleri, aşınmaya karşı olan direnci ve düşük maliyetli olması nedeniyle bazalt lifinin cam lifine göre ileride daha çok tercih edileceği düşünülmektedir. Bu tezde öncelikle bazalt filamentlerinden çok eksenli kumaşlar üretilmiştir. Üretilen çok eksenli kumaşların takviye malzemesi, farklı oranlardaki ve boyuttaki pomza taşlarının dolgu malzemesi olarak kullanılmasıyla hidrolik sıcak pres makinesinde polipropilen matrisli termoplastik kompozit malzemeler üretilmiştir. Üretilen termoplastik kompozit malzemelerin mekanik özellikleri, yüzey morfolojileri, ısı iletimi ve ses yutum özellikleri incelenmiştir. Kompozit malzeme üretiminde dolgu malzemesi olarak pomza taşlarının kullanılmasının kompozit malzemelerin özelliklerini geliştirdiği ayrıca farklı boyuttaki ve oranlardaki pomza ilavesinin de kompozit malzemelerin özelliklerini etkilediği görülmüştür.

INVESTIGATIN OF HEAT AND SOUND INSULATON PROPERTIES OF BASALT FIBER AND PUMICE STONE REINFORDED In recent years, due to the low cost and high strength, fiber reinforced polymer composite has gained great importance in the use of industrial products. For the production of composite, glass, carbon, basalt and natural fibers are widely used. Due to the high specific mechanic-phsico-chemical properties, non-abrasive qualities and low cost, usage of basalt fibers will be more desirable than glass fibers. In this thesis, multiaxial fabrics were produced by using basalt filaments. Then thermoplastic composite structures were produced by using produced multiaxial fabrics as reinforment material, pumice stones which have different sizes and ratios as filling material and polypropylene cips as matris with the hot press compression machine. Mechanical properties, surface morphology, heat conductivity and sound insulation properties of the polymer composites produced by using multiaxial fabric obtained from basalt fiber and pumice stone are investigated. Using of pumice stone as filling material improved the properties of the composites also using of pumice stone in different sizes and ratios affected the properties of the composites.
Keywords: Tekstil