ÖĞRETMEN ADAYLARININ AÇIK UÇLU VE ÇOKTAN SEÇMELİ MADDELERE YÖNELİK ALGILARININ METAFORLAR ARACILIĞIYLA BELİRLENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının açık uçlu ve çoktan seçmeli maddelere yönelik algılarının metaforlar aracılığıyla belirlenmesidir. Araştırma kapsamında olgu bilim yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 öğretim yılı güz dönemi, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde pedagojik formasyon kapsamında eğitim gören 183 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarının, açık uçlu maddelere ilişkin sahip oldukları algılarını ortaya çıkarmak için, "Açık uçlu maddeler... gibidir; çünkü ..." cümlesini ve çoktan seçmeli maddelere ilişkin sahip oldukları algılarını ortaya çıkarmak için ise "Çoktan seçmeli maddeler... gibidir; çünkü ..." cümlesini tamamlanmaları istenmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre öğretmen adayları açık uçlu maddelere ilişkin olarak toplam 78 adet ve çoktan seçmeli maddelere ilişkin olarak da 65 adet farklı ve geçerli metafor üretmişlerdir. Açık uçlu maddelere ilişkin "kapsamlı ve sonsuz oluşu", "sınanana kendini ifade etme olanağı sunması", "öznel ve yoruma açık oluşu", "zor ve korkutucu olması", "zihinsel becerileri geliştirmesi" olmak üzere toplam beş tema belirlenmiştir. Çoktan seçmeli maddelere ilişkin olarak ise "şans faktörünün olması", "seçenekler arasından yanıt verilmesi", "sınırlarının olması", "tek bir doğru yanıtın olması", "avantajlarının olması" ve "ya hep ya hiç olma durumu" olmak üzere altı tema belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen metaforlar ve temalar incelendiğinde, açık uçlu maddelerin olumlu özelliklerinin daha fazla vurgulandığı ve açığa çıktığı ortaya konulmuştur

The aim of this research is to determine the perceptions of prospective teachers for open-ended and multiple-choice items through metaphors. Within the scope of the research phenomenological approach was used. The study group constitutes 183 teacher candidates trained within the pedagogical formation of Marmara University Atatürk Education Faculty during the fall semester of 2016-2017 academic year. In order to reveal the prospective teachers’ perceptions of open-ended items, they are asked to complete the sentence as "Open-ended items are like…; Because ..." and in order to reveal their perceptions of multiple choice items, they are asked to complete sentences as "Multiple choice items are like ...; Because ...”. Content analysis was used to evaluate the obtained data. According to the findings of the research, the prospective teachers produced 78 different and valid metaphors regarding open ended items and 65 different and valid metaphors regarding multiple choice items. A total of five themes have been identified for open ended items, including "comprehensive and endless formation", "giving the chance to the test taker to express himself/herself", "being subjective and open to interpretation", "being difficult and frightening", and "developing mental skills". With regard to multiple choice items, six themes have been identified, including "chance factor", "giving an answer from options", "having boundaries", "having one correct answer", "having advantages" and "being all or nothing". When the metaphors and the themes obtained from the research were examined, it was revealed that the positive features of the open-ended items were mentioned and emphasized more
DETERMINING THE PERCEPTIONS OF PROSPECTIVE TEACHERS IN RELATION TO OPEN-ENDED AND MULTIPLE CHOICE ITEMS THROUGH METAPHORS