Paliurus spina-christi p. mill. türünden biyoaktivite rehberliğinde antidiyabetik etkili bileşiklerin araştırılması - Dinç Sekman, Fatma (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Paliurus spina-christi bitkisinden biyoaktivite rehberliğinde antidiyabetik etkili bileşiklerin izolasyonudur. Gereç ve Yöntem: Ekstre/ fraksiyonların antidiyabetik aktiviteleri α glukozidaz yöntemi ile test edilmiştir. Ayrıca, aktif ekstrenin fraksiyonlarının antioksidan etkileri DPPH/ ABTS radikal süpürme yöntemi ile test edilmiştir. Toplam fenolik, flavonoit ve triterpen içerikleri sırasıyla AlCl3, Folin Ciocalteu ve vanilin-perklorik asit yöntemleri ile belirlenmiştir. Aktif ekstreden madde kromatografik yöntemlerle izole edilmiş ve yapısı spektroskopik yöntemlerle aydınlatılmıştır. Bulgular: Ekstreler arasında PSDE ve fraksiyonlar arasında PSCEA, standart akarboz (261.70 μg/ mL) ile karşılaştırıldığında 108.20 ve 97.45 μg/ mL IC50 değerleri ile güçlü bir antidiyabetik etki sergilemiştir. PSCEA’dan biyoaktivite yönlendirmeli fraksiyonlandırma ve izolasyon sonucunda 50.13 μg/ mL IC50 değerine sahip sukroz bileşiği elde edilmiştir. ABTS ve DPPH radikallerine karşı en iyi antioksidan aktivite de sırasıyla 0.82 ve 1.21 μg/ mL IC50 değerleri ile PSCEA'da tespit edilmiştir. En yüksek toplam fenolik, flavonoit ve triterpen içeriği sırasıyla 103,1 mg/ g, 98,19 mg/ g, ve 736,30 mg/ g ile PSCEA'da hesaplanmıştır. Sonuç: Bu sonuçlar, PSCEA'nın α-glukozidaz inhibitör aktivite ile test edilen antidiyabetik etkisine fraksiyondaki diğer bileşiklerle birlikte önemli ölçüde sukroz bileşiğinin katkı sağladığını göstermektedir. Etkiden sorumlu bileşiğin bir disakkarit şeker olan sukroz bileşiğinin olduğunun bulunması bitkinin dallarının (veya PSDE ile PSCEA’nın) diyabete karşı kullanılmasının önerilmesinin uygun olmayacağını düşündürse de antidiyabetik etkinin kesin olarak ortaya konulabilmesi için in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca geleneksel tıpta bitkinin diyabete karşı kullanılan meyvelerin aksine, dallarının daha güçlü antidiyabetik aktiviteye sahip olması da dikkat çekici bulunmuştur.

Objective: The aim of this study was the isolation of antidiabetic compounds from Paliurus spina-christi under bioactivity guidance. Materials and Methods: Antidiabetic activities of extracts/ fractions were tested by αglucosidase method. In addition, antioxidant effects of fractions of active extract were tested by DPPH/ ABTS radical scavenging method. Total phenolic, flavonoid and triterpene contents were determined by AlCl3, Folin Ciocalteu and vanillin-perchloric acid methods, respectively. Compound from active extract was isolated by chromatographic methods and its structure was elucidated by spectroscopic methods. Results: Among the extracts, PSDE and among the fractions, PSCEA exhibited a strong antidiabetic effect with IC50 values of 108.20 and 97.45 μg/ mL compared to standard acarbose (261.70 μg/ mL). As a result of bioactivity directed fractionation and isolation from PSCEA, sucrose compound with IC50 value of 50.13 μg/ mL was obtained. The best antioxidant activity against ABTS and DPPH radicals was also detected in PSCEA with IC50 values of 0.82 and 1.21 μg/ mL, respectively. The highest total phenolic, flavonoid and triterpene contents were calculated in PSCEA with 103.1 mg/ g, 98.19 mg/ g, and 736.30 mg/ g, respectively. Conclusion: These results indicate that the antidiabetic effect of PSCEA tested by αglucosidase inhibitory activity was significantly contributed by sucrose along with other compounds in the fraction. Although the finding that sucrose, a disaccharide sugar, is the compound responsible for the effect suggests that it would not be appropriate to recommend the use of the plant's twigs (or PSDE and PSCEA) against diabetes, in vivo studies are needed to conclusively demonstrate the antidiabetic effect. It is also noteworthy that unlike the fruits of the plant used in traditional medicine against diabetes, the twigs have stronger antidiabetic activity.
Bioactivity-guided isolation of antidiabetic compounds from paliurus spinachristi p. mill
Keywords: Antidiyabetik aktivite; bioactivity-guided isolation; biyoaktivite yönlendirmeli izolasyon; Diabetes; Diabetes Mellitus; Farmakognozi; Mellitus; Paliurus spina-christi; Paliurus spina-christi Antidiabetic activity; Pharmacognosy