F. Nietzsche ve Hıristiyanlık - Çelik, Halime (My University, 2019)
Friedrich Wilhelm Nietzsche, XIX. yüzyıl Avrupası’nın en önemli düşünürlerinden biridir. Onun Hıristiyanlığa yönelik eleştirileri felsefesinin temel karakteristik özelliğini oluşturmaktadır. Bu eleştiriler XIX. yüzyıl ve sonrasını derinden etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı Nietzsche’nin Hıristiyanlık hakkındaki düşüncelerini ele alarak, Nietzsche’yi ve Hıristiyanlık eleştirisini tanıtmaktadır. Bu hedef doğrultusunda çalışma boyunca Nietzsche’ye bütüncül bir şekilde yaklaşılmaya çalışılmıştır. Bundan dolayı ilk olarak Nietzsche’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, ardından Hıristiyanlık ile arasındaki bağ irdelenmiştir. Son olarak ise Nietzsche’nin Hıristiyanlık eleştirisi kapsamlı bir şekilde incelenmiştir.

Friedrich Wilhelm Nietzsche is one of the most important philosophers in the nineteenth century of Europe. His critiques of Christianity constitute the main characteristic of his philosophy. These criticisms have profoundly influenced the nineteenth century and beyond. This study aims to introduce Nietzsche and his critique of Christianity by considering Nietzsche's thoughts on Christianity. To this end, Nietzsche was approached holistically throughout the study. For this reason, firstly information about Nietzsche's life and works was given and then the connection with Christianity was examined. Finally, Nietzsche's critique of Christianity has been extensively studied.
Keywords: Christianity; criticism; eleştiri Nietzsche; Hıristiyanlık; Nietzsche