Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve ID_x000D_ Araştırma Hastanesi’nde 2014-2018 Yılları_x000D_ Arasındaki Kronik Hepatit C Prevalansı,_x000D_ Genotip Dağılımı ve Tedavi Yanıtları - ERTÜRK ŞENGEL, BUKET; TİGEN, ELİF; BAŞARI, TUĞÇE; KORTEN, VOLKAN; SİLİ, ULUHAN (My University, 2020)
Hepatit C dünyada yaygın olarak görülen ve mortaliteye neden olabilen ciddi bir hastalıktır.Bu çalışmada Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nebaşvuran hastalarda anti-HCV seropozitiflik sıklığının ve kronik viral hepatit C (HCV)tanısı konarak tedavi verilen hastaların genotip dağılımları ile tedavi başarılarınındeğerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada retrospektif olarak Ocak 2014-Aralık 2018tarihleri arasında anti-HCV istemi yapılan serum örnekleri taranmıştır. Reaktif bulunanörneklerin HCV RNA pozitiflikleri ile genotip dağılımları ve kronik HCV tanısı ile tedaviverilen hastaların kalıcı viral yanıt başarı oranları değerlendirilmiştir. Total 76,413 hastadan100,100 serum örneğinde anti-HCV istemi yapılmış ve 1,808 (% 2,36) hastadapozitif bulunmuştur. Bu hastaların 1,286’sında (% 71) HCV RNA bakılmış ve 291 (% 23)hastada pozitif saptanmıştır. HCV RNA tespit edilen hastalarda 129’una (% 44) hastanemizdekronik HCV tanısı ile tedavi verilmiştir. En sık genotip 1b saptanmış olup, tedavisonrası 24’üncü haftada kalıcı viral yanıt hastaların % 87’sinde elde edilmiştir. Sonuçolarak antiviral tedavi ile virolojik başarı oranları yüz güldürücü olsa da halen tanı vetedavi alması gereken ancak tespit edilemeyen hasta sayısı da oldukça yüksektir.

Hepatitis C is a serious disease that is common in the world and may cause mortality._x000D_ In this study, we aimed to determine frequency of HCV antibody, genotype distribution_x000D_ and treatment successes of the patients who were received treatment for chronic viral_x000D_ hepatitis C (HCV) in Marmara University Pendik Training and Research Hospital._x000D_ Between January 2014 and December 2018, serum samples with HCV antibody_x000D_ requests were screened. HCV RNA test results and genotype distribution of reactive_x000D_ samples were evaluated. Permanent virologic response rates of patients receiving_x000D_ treatment are shown. HCV antibody was requested in 100,100 serum samples from_x000D_ 76,413 patients and was found positive in 1,808 (2,36 %) patients. HCV RNA test was_x000D_ performed in 1286 (71 %) reactive samples. HCV RNA was positive in 291 (23 %) of_x000D_ 1286 HCV antibody positive samples. Of those HCV RNA positive patients, 44 % were_x000D_ given treatment for HCV in the hospital. The most common genotype was 1b._x000D_ Sustained virologic response at 24 weeks after the end of treatment was achieved in_x000D_ 87 % of patients. Although the virological success rates with antiviral treatment are_x000D_ satisfactory, the number of patients who still need to be diagnosed and eligible for_x000D_ treatment is quite high.
Chronic Hepatitis C Prevalence, Genotype Distribution and Treatment Responses at Marmara University Pendik Training and Research Hospital Between 2014-2018