Ardışık yağmur örnekleme cihazının yapımı ve yağış kimyasının incelenmesi - Acar, Yakup Ercan (My University, 2011)
ARDIŞIK YAĞMUR ÖRNEKLEME CİHAZININ YAPIMI VE YAĞIŞ KİMYASININ İNCELENMESİ Teknolojisi yurtdışında geliştirilmiş olan alt-olay toplama-yağış örnekleme cihazları ülkemizde pahalı olarak satıldıkları için otomatik yağış alt-olay örnekleme cihazı tasarlanmış ve cihaz yapılmıştır. Ardışık yağış örneklemenin daha sağlıklı ve en az insan hatası ile yapılabilmesi için daha önce yapılan otomatik örnekleme cihazı modifiyesini gerçekleştirdik. Modifikasyon mekanik ve elektronik olarak gerçekleştirildi ve ardışık yağmur birikimleri toplanarak pH ile sülfat ve nitrat içerikleri açısından incelendi. Böylece bulut altı temizleme mekanizmasının yağış kimyası üzerinde etkisini ardışık yağış örnekleme tekniği kullanılarak incelenmesi gerçekleştirildi. Yağmur suyunda mevcut bileşenlerin tespiti ve meteorolojik şartlara göre değişimlerini ve insan kaynaklı bileşenlerin değişimlerine dayanarak İstanbul’un Aralık 2010 ‘daki hava kalitesi hakkında bilgi elde edilmiş ve Türkiye ‘deki bazı iller ile karşılaştırılmıştır. Alt-olay, alt-olay toplama-yağış örnekleme, modifiye, bulut altı temizleme mekanizması, yağış kimyası

CONSTRUCTING AN AUTOMATIC SEQUENTIAL PRECIPITATION SAMPLING INSTRUMENT AND EXAMINING PRECIPITATION CHEMISTRY An automatic sequential precititation sampling instrument was designed and done since expensiveness of sequential precititation sampling instrument. Preliminary version of an automatic sequential precititaion sampling instrument was modified in order to get more reliable datas with minimum human error. Modification was done mechanical and electronical and sequential precititation was analyzed in terms of Ph, sulfate and nitrate. Thereby, effect of under cloud cleaning machine on chemistry of precititation was analyzed using sequential precititation sampling instrument. Information about the weather quality of Istanbul in December 2010 was collected and some cities of Turkey was compared in terms of determination of components of rain water, changes of it that related with the meteorological conditions and human resource component. sub-event, gathering sub-event, precititation sampling, modification, under cloud cleaning machine, raining chemistry
Keywords: Fizik