Vergi incelemesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan idari işlemler - Şin, Sevil (My University, 2003)
Cebinden para çıkanın da,para girenin de yüzü gülmeli.Günümüzde hem vergi yükümlüleri arasında hem de vergiyi toplayan İdare arasında bu anlamda bir memnuniyetsizlik bulunduğu yaygın bir görüş olarak karşımızda durmaktadır. Yükümlü kitlesinde böyle bir düşüncenin varlığı vergi gelirinin azalmasına yol açan psikolojik etkenlerin en önemlilerinden biri ve hatta belki de en önemlisidir. Vergi sistemimizin çatısını oluşturan vergilerin ağırlıklı olarak bildirim esasına dayanıyor olması vergilendirmede yükümlü psikolojisinin önemini arttırmaktadır. Sosyal hukuk devleti anlayışının benimsenmesiyle beraber Devletin işlevleri artmıştır.Artan bu işlevlerin yerine getirilmesinde ek kaynak gereksinimi had safhaya çıkmıştır.Devletin kaynak ihtiyacının karşılanmasında çeşitli alternatifleri bulunmaktadır.Bu sebeple vergi sisteminde etkinliğin sağlanması kaçınılmazdır.Vergi sisteminde etkinliği sağlamanın araçlarından birisi de vergi denetiminde etkinliğin sağlanmasıdır.Böylelikle yükümlü-Devlet uzlaşması sağlanabilecektir ki bu durum vergi gelirlerinin arttırılmasında olmazsa olmaz ilkelerden birisidir. Çalışmamız dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde idari işlem,idari işlemin tanımı,özellikleri,öğeleri,türleri ve yakın kavramlardan ayrımı konuları incelenmiştir. İkinci bölümde ise vergi incelemesinin tanımı ve amaçları,işlevleri,yakın kavramlardan ayırımı,hukuki boyutu,türleri,yükümlü ve inceleme elemanlarının birbirlerine karşı hak ve yetkileri-sorumlulukları incelenmiştir.Ayrıca,yabancı ülkelerde(A.B.D.-İngiltere- Kanada-Fransa-Avustralya ve Yeni Zelenda) vergi sisteminde inceleme sisteminin genel esaslarına yer verilmiştir. Üçüncü bölüm vergi incelemesi ve buna bağlı olarak yapılacak işlemler ve öğeleri başlığını taşımaktadır. Dördüncü bölümde ise vergi incelemesi sonucu kendisine/ işletmesine vergi tarh edilmiş bir yükümlünün sahip olduğu kendi tercihine göre kullanabileceği haklara yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise vergi incelemesi müessesesini etkinleştirmek için alınabilecek önlemlere yer verilmiştir. Both the payer and the receiver of the money ought to smile. Here is the widespread opinion nowadays and clearly there is a displeasure in this connotation between both taxpayer and tax administrating institution. Presence of such kind of a thought in taxpayer group is one of the most important, may be the most important of psychological effects causing tax income to decrease. The taxes forming the core of our tax system are in notice base and this increases the importance of taxpayer psychology in imposing tax. Together with the social law government understanding the works of the Government increased. In fulfillment of these increased works, the need for additional sources became maximum level. There are various alternatives of meeting the source need of the government. Because of this it is impossible to avoid providing efficiency in tax system. One of the tools to provide the efficiency in tax system is provision efficiency in tax inspection. By this way taxpayer-government agreement can be provided and this situation is one of the fundamental principles of tax incomes. Our work consists of 4 main parts: In the first part the subjects of administrative process; description, characteristics, elements, types and separation from close concepts of administrative process are examined. In the second part the description and aims, functions, separation from close concepts, juridical dimension, types of tax auditing, the rights, and authorities-responsibilities for each other are examined. Also, the general basis of auditing in tax system in foreign countries (USA-England-Canada-France-Australia and New Zeland) is placed. The second part has the title of tax auditing and the operations to be made depending on this and its elements. And in the fourth part, the rights of the taxpayer-to whom/ to whose enterprise is imposed tax- has or can use as his preference are included. And at the final part, the measures that should be taken in order to make the tax audit institution much more effective, are dealt with.
Keywords: Mali Hukuk; Vergi İncelemesi