Havadaki azot oksitlerin barbitürik asit metodu ile analizinin araştırılması - Bahadır, Burcu (My University, 2010)
HAVADAKİ AZOT OKSİTLERİN BARBİTÜRİK ASİT METODU İLE ANALİZİNİN ARAŞTIRILMASI Bu çalışma, havadaki azot oksitlerin barbitürik asit metodu ile analizinin araştırılmasını kapsar. Havadaki azot oksitlerin (NOx) büyük bölümünün azot monoksit (NO) ve azot dioksitten (NO2) oluştuğu kabul edilmiş ve havadaki nitrit miktarı hesaplanmıştır. Havadaki azot oksit miktarının tespit edilmesi için, öncelikle havadaki nitrit miktarı bu metotla analiz edilmiş ve azot oksitlerin miktarının hesaplanması amaçlanmıştır. Yıkama şişesinde bulunan barbitürik asit çözeltisi içine hava numunesi çekilmiş ve nitritin spektrofotometrik olarak analizi yapılmıştır. Analiz esnasında birçok pH değerinde denemeler yapılmış, absorbans ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen absorbans değerlerinden nitritin miktarı hesaplanmıştır. Böylece bu metot için uygun pH değeri saptanmıştır. Kalibrasyon kontrol çalışmaları yapılmış ve sonuç olarak bulunan nitrit miktarından havadaki toplam azot oksitlerin miktarı hesap yoluyla bulunmuştur.

THE RESEARCH OF DETERMINATION OF NITROGEN OXIDES IN AIR WITH BARBITURIC ACID METHOD This study aims to determine the nitrogen oxides in air which were analyzed with barbituric acid method. Generally we have accepted that most of the nitrogen oxides in air form nitrogen monoxide (NO) and nitrogen dioxide (NO2) and the amount of nitrite in air has been calculated. To determine nitrogen oxides in air, first of all nitrite amount has been analyzed in air with this method and then calculation of the total nitrogen oxides in air has been planned. The air sample has been aspirated to the barbituric acid solution in impinger and analyzed nitrite by spectrophotometric. During the analysis lots of tests have been done for the suitable pH value and realized absorbance measurements. Nitrite amount has been calculated from the obtained absorbance values. Consequently, suitable pH value has been calculated for this method. Calibration control studies have been done and in conclusion amount of total nitrogen oxides in air have been determinated from the analyzed nitrite amount by calculation
Keywords: Analitik Kimya; Kimya