Liselerde bilgisayar ve internet kullanımının eğitim ve öğretimdeki olumsuz etkileri - Aydın, Yasemin (My University, 2011)
LİSELERDE BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMININ EĞİTİM VE ÖĞRETİMDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ Günümüzde, bilgisayar ve internetin sağladığı olanaklarla, günlük hayatta var olan olumlu ya da olumsuz neredeyse her şeyin sanal ortamda bir yansıması oluşmuştur. Sanal ortamında da yürütülen eğitim, kamu hizmetleri, alışveriş, bankacılık, kütüphanecilik olumlu yansımalara örnek olabilirken; telif hakkı ihlali, pornografi, uyuşturucu, kumar, terör, ayrımcılık, şiddet, çeşitli sapkın inançlar vb. gibi suç sayılan eylemler de olumsuz yansımaların örnekleridir. Üstelik bilgisayar ve internetin ulaşılabilirliklerinin her geçen gün artması, günlük hayata göre bu olumsuzluklarla karşılaşmayı daha mümkün kılmaktadır. Olumsuz içeriklerle karşılaşma tehlikesinin yanında, aşırı bilgisayar ve internet kullanımı da özellikle okul çağındaki gençlerin zihinsel, duygusal, sosyal, cinsel, kişisel, ahlaki ve bedensel gelişimlerinin olumsuz etkilenmesine, akademik başarılarının da düşmesine neden olmaktadır. Bilgisayar ve internetin olumsuz etkilerinden korunmak ve avantajlarından yararlanmak için karşılaşılabilecek olumsuzluklar hakkında bireyin belli bir bilinç düzeyine sahip olması gerekmektedir. Bu çalışmada, liselerde öğrenim gören öğrencilerin, bilgisayar ve internet kullanım alışkanlıklarının eğitim-öğretimdeki olumsuz etkileri ele alınmış ve şu anki durum araştırılmıştır. Yapılan araştırma, var olan bir durumu betimlediği için tarama modelindedir. Araştırma, 2009–2010 eğitim-öğretim yılında, İstanbul’un Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde rastgele seçilmiş 6 farklı devlet lisesinin 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında öğrenim gören, 15–18 yaşları arasındaki toplam 280 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucu; “cinsiyet”, “sınıf”, “bilgisayar kullanım yılı”, “bilgisayar kullanma düzeyi”, “evde bilgisayarın bulunduğu yer”, “mail kontrol etme sıklığı”, “bilgisayar başında geçirdiği zaman” değişkenlerine göre; öğrencilerin bilgisayar oyunlarına olan ilgileri; bilgisayar ve interneti araştırma, ödev yapma amacıyla kullanma tutumları; sanal ortamda sosyallikleri; günlük işlerine ayırdıkları zaman; yaşadıkları sağlık sorunları; fikir, mülkiyet ve telif hakkı ihlaline duyarlılıkları; ailelerin, öğrencilerin bilgisayar ve internet kullanım alışkanlıklarını kontrolü konularında farklılıklar görülmüştür. Ayrıca, öğrencilerin çoğunun, evinde bilgisayar ve internet olduğu, bilgisayarının kendi odalarında bulunduğu, 5–10 yıldır bilgisayar kullanıcı olduğu, bilgisayar başında günde 1–3 saat arası vakit geçirdiği, bilgisayarı eğlenmek amacıyla kullandığı, strateji savaş ve dövüş oyunlarını tercih ettiği ve internette en çok pornografik öğelerle karşılaştığı bulgularına ulaşılmıştır.

NEGATIVE EFFECTS OF COMPUTER AND INTERNET USAGE IN EDUCATION AND TRAINING AT HIGH SCHOOLS Nowadays, most of the things we face in daily life has a positive or negative reflection on virtual environment provided by computer and internet facilities. Although there are positive reflections implemented on the internet such as education, public services, shopping, banking librarianship etc., it is possible to see the negative reflections such as copyright infringement, pornography, drugs, gambling, terrorism, discrimination, violence, etc which are taken as criminal actions. Furthermore, the increase of internet users makes it very well possible to come across negativity more than everyday life. Besides the danger of encountering negative content, excessive use of computer and internet, negatively affects development of teenagers’ mental, emotional, social, sexual, personal, moral, physical and academic careers as well. To avoid from the negative effects and to take the advantage of computer and internet usage; individuals must have the level of consciousness about adverse effects of the issue. In this research, computer and internet usage habits of high school students and its negative effects on educatiın investigated. Since the research describes the current situation it is named as survey model. This research performed in Beşiktaş and Sarıyer regions of İstanbul in 2009-2010 academic year. Six state schools and 280 students chosen randomly among 9-10-11-12 levels between 15-18 years old teenagers. SPSS statistical programme was used to analyze the information gained from the participant students. As a result of the research according to variables such as; gender, class(level), process of computer usage, level of computer usage, the location of computer at home, frequency of email checking, spent time on the computer etc. some differences determined among the students like their interests of computer games, the attitude of using computers and the internet as a means of doing homework, sociality in an imaginary environment, spared time for daily chores, health problems, the awareness of ownership, copyright infringment and ideas and controlling the internet usage habits of students by families. Furthermore, most students; have computers and internet connection at home, computer located in their own rooms, are regular internet users five to ten years, spend time at least one to three hours on computer, use computer as a means of entertainment, prefer strategy, fight and war games and the most encountered pornographic items are some extra findings of the research.
Keywords: İnternet Kullanımı; Öğrenim ve Öğretim_Teknoloji Kullanımı; Teknoloji Eğitimmi