Nuri Bilge Ceylan sinemasında okulun yeri - Kara, Volkan (My University, 2025)
Bu çalışmada 1997 yılında çektiği ilk uzun metraj filmi Kasaba filminden 2023 yılındaki Kuru Otlar Üstüne’ye kadar tüm filmsel anlatılarında okul, eğitim, öğrenme, okumuş/ aydın olma ile ilgili karakter, olay örgüsü ve mekân kullanımına dair temsillere yer veren Nuri Bilge Ceylan’ın sinemasına odaklanılacaktır. Öyle ki; Kasaba (1997) filminin okula giden çocuklarla seyirciyle buluşmasının ardından ikinci filmi Mayıs Sıkıntısı’nda (1999) üzerinden hiç çıkarmadığı önlüğüyle okulu temsil eden ve filmin her yerinde gezinen Ali’yi izleriz. Uzak’da (2002) Muzaffer’in masasının arkasına yerleştirdiği kitaplarla eğitimliliğine sırtını yaslayarak konuşması, okulun ve okul sayesinde sınıf atlamanın da temsilidir adeta. İklimler (2006) filminde ise üniversitede hoca olarak karşımıza çıkan İsa’yı okulunda görürüz. Üç Maymun’da (2008) üniversiteyi kazanamamış Sinan okulu, okulun dışında kalmış ve sınıfsal olarak dışlanmış konumuyla temsil eder. Sinan ve onun temsil ettiği toplumsal sınıf için okul sınıf atlamak için bir araçtır. Bir Zamanlar Anadolu’da (2011) filminin son sahnesinde otopsi odasının penceresinden okulu gören doktor; okulun dışında kalmış çocukla okulun içinde olan çocukların top alış verişini izlerken bir yandan da dışarıda kalanın içerde olma hayalini izliyor gibidir. Kış Uykusu’nda (2014) okuldan yeni çıkmış İlyas zengin ve üst sınıftan Aydın Bey’in korunaklı evreninin penceresini çatlatan ilk kişidir. Aydın okuldan çıkan çocukların arasındadır. Aynı zamanda Aydın Bey’in eşi okullara yardım eden bir derneğin özellikle maddi destek yönünden önemli bir üyesi olmasıyla yoksulların okullarıyla üst sınıfın ilişkisinin de önemli bir temsilidir. Okulun öğretmeni de Aydın’la girdiği diyalogla okulu ve okulla ilişkiyi temsil eder. Ahlat Ağacı (2018) filminde üniversitenin sosyal bilgiler öğretmenliğinden mezun olmuş ve atanamamış Sinan’la, sınıf öğretmeni olarak yıllardır görev yapan babası arasındaki çatışmada okul ve öğretmenlik hep vardır. Kuru Otlar Üstüne (2023) filmi ise Doğu Anadolu’da bir köy okulunda görev yapan Samet’in okul içinde ve okul çevresindeki ilişkilerinin anlatısıdır. Filmde okul, okuldaki ilişkiler, mekânsal kullanım ve diğer eğitimin yeri Ceylan’ın diğer filmlerinden daha yoğun işlenir. Görüldüğü üzere Nuri Bilge Ceylan’ın tüm filmlerinde okulun bileşenlerinden olan öğretmen, öğrenci gibi temsillerinin yanı sıra okulun uzantısı olarak eğitim okul çatısı altında sinema perdesinde hep vardır. Bu araştırmanın da çatısını Nuri Bilge Ceylan sinemasındaki okul temsili oluşturmaktadır.

This study will focus on the cinema of Nuri Bilge Ceylan, who includes representations related to school, education, learning, being educated/ enlightened in all his filmic narratives from his first feature film Kasaba (1997) to Kuru Otlar Üstüne (2023) in terms of character, plot and use of space. So that after Kasaba (1997) meets the audience with children going to school, in his second film, Mayıs Sıkıntısı (1999), we watch Ali, who represents the school with his uniform that he never takes off and wanders everywhere in the film. In Uzak (2002), Muzaffer's conversation with the books he places behind his desk, leaning back on his education, is a representation of school and of moving up in class thanks to school. In the film İklimler (2006), we see İsa, who appears as a university lecturer, in his school. In Üç Maymun (2008), Sinan, who did not make it to university, represents the school with his position as an outsider and class outcast. For Sinan and the social class he represents, school is a means to move up in class. In the last scene of the film Bir Zamanlar Anadolu’da (2011), the doctor who sees the school from the window of the autopsy room seems to be watching the outsider's dream of being inside while watching the children who are inside the school and the children who are outside the school exchanging balls. In Kış Uykusu (2014), İlyas, who has just left school, is the first person to crack the window of the sheltered universe of Aydın, who is rich and upper class. Aydın is among the children coming out of school. At the same time, as Aydın's wife is an important member of an association that helps schools, especially in terms of financial support, she is an important representation of the relationship between the schools of the poor and the upper class. The school teacher also represents the school and the relationship with the school through his dialogue with Aydın. In the film Ahlât Ağacı (2018), school and teaching are always present in the conflict between Sinan, who graduated from the university as a social studies teacher and could not be appointed, and his father, who has been working as a class teacher for years. The film Kuru Otlar Üstüne (2023) is the narrative of Samet, who works in a village school in Eastern Anatolia, and his relationships within and around the school. The film deals more intensively than Ceylan's other films with school, relationships at school, spatial use, and other aspects of education. As can be seen, in all of Nuri Bilge Ceylan's films, in addition to the representations of school components such as teachers and students, education as an extension of the school is always present on the cinema screen under the roof of the school. The school representation in Nuri Bilge Ceylan's cinema constitutes the framework of this research.
The place of school in Nuri Bilge Ceylan's cinema
Keywords: History and criticism; Motion pictures, Turkish; Nuri Bilge Ceylan; Representation of Education in Cinema; School Representation in The Cinema; Sinema, Türk; Sinemada Eğitim Temsili; Sinemada Okul Temsili; Tarih ve eleştiri