Protez temizleyicilerinin candina albicans ile kontamine edilen yumuşak astar materyalleri üzerindeki dezenfeksiyon etkisi - Gedik, Hale (My University, 2003)
PROTEZ TEMİZLEYİCİLERİNİN CANDIDA ALBICANS İLE KONTAMİNE EDİLEN YUMUŞAK ASTAR MATERYALLERİ ÜZERİNDEKİ DEZENFEKSİYON ETKİSİ Adı ve Soyadı: Hale Gedik Danışmanın Adı: Prof.Dr. Yasemin KULAK ÖZKAN Program: Doktora Protetik DişTedavisi

Yumuşak astar materyalleri atrofik ve ağrılı mukozalarda veya proteze bağlı travmatik ülserasyonların meydana geldiği durumlarda protezin bazal yüzeyine uygulanan materyallerdir. Bu materyaller üzerinde Candida albicans enfeksiyonları gelişir ve bu enfeksiyonlar protez stomatitine neden olan faktörlerin en önemlisidir. Bu çalışmada protez temizleyicilerinin C.albicans ile kontamine edilen silikon esaslı yumuşak astar materyalleri üzerindeki dezenfeksiyon etkisi araştırılmıştır. 1. Gereç ve Yöntem Bu çalışmada altı değişik silikon esaslı yumuşak astar materyali kullanılmıştır (Molloplast B, Mollosil, Ufigel P, Ufigel C, Soft Liner ve Luci-sof). Örnekler her astar materyalinden yedişer adet olmak üzere 10 mm ´ 10 mm ´ 3 mm ebatlarında özel olarak hazırlanan alüminyum kalıp kullanılarak elde edilmiştir. Daha sonra örnekler Candida albicans ile kontamine edilmiş ve yedi değişik protez temizleyici solüsyonunda (Efferdent, Polident, Steradent, Correga tabs, Sodyum hipoklorit, Klorhex, Denclen) bekletilmiştir. Bu temizleyici solüsyonların mikroorganizma kolonilerini ne kadar azalttığını / azaltmadığını anlamak için mikroskop altında koloni sayımı yapılmıştır. Sonuçlar, kontamine edilen ancak dezenfeksiyon işlemlerine tabii tutulmayan kontrol grubu örnekleri ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca silikon esaslı yumuşak astar materyallerinin yüzey pürüzlülüğünün bakteri ve Candida albicans adezyonunda bir etkisi olup olmadığını araştırmak için yüzey pürüzlülüğü testi yapılmıştır. SUMMARY CLEANING EFFICACY OF DENTURE CLEANERS ON SOFT LINING MATERIALS CONTAMINATED WITH CANDIDA ALBICANS. Soft lining materials are often used for management of painful or atrophied mucosa or traumatic ulceration associated with wearing dentures. The soft denture liner provides comfort for the patient and may reduce residual ridge resorption by reducing the impact force in the load-bearing areas in the supporting structures during function. Infection with Candida albicans may occur on these materials, and this infection is recognized as contributing factor in the cause of denture stomatitis. This study has examined the effect of denture cleansers on silicone-based soft lining materials colonized with C.albicans. 1. Material and methods Six different silicone-based soft lining materials have been used in this study (Molloplast B, Mollosil, Ufigel P, Ufigel C, Soft Liner and Luci-sof). For each soft lining materials, seven specimens ( 10mm ´ 10 mm ´ 3 mm in diameter ) have been prepared. Sterile specimens have been contaminated with Candida albicans and immersed in seven different denture cleaners (Efferdent, Polident, Steradent, Correga tabs, sodium hypochloride, Klorhex, Denclen). The reduction in viable, adherent cells have been calculated by comparison with appropriate control specimens that have been treated in same way as test specimens, but without a disinfection regime. Surface roughness tests also have been used to determine if surface rougness of silicone-based soft lining materials migth have any role on microbial adehesion. 2. Results At the end of the study, all chemical denture cleaners have been found efficient on the disinfection of silicone-based soft lining materials contaminated with Candida albicans.
Keywords: Cerrahi; Diş Hekimliği; prostetik diş hekimliği; Prostodontik (takma ve yapay diş bilgisi) diş hekimliği; Protezler; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri