Temel baskı sistemlerinde kalite kontrol parametrelerinin tesbiti ve karşılaştırılması - Şimşeker, Osman (My University, 2001)
Çalışmaya dört ana baskı sisteminin detaylı teknik açıklanmasıyla başlandı. İlk baskı sistemi olan tipo baskı ve soğuk el dizgi sistemi anlatıldı. Yüksek baskının günümüzde yaygın olarak kullanıldığı flekso baskı sistemi , baskı malzemeleri ve fotopolimer baskı kalıplarının teknik özellikleri ile hazırlama aşamaları ve uygun formülasyonu verildi. Flekso baskıda kaliteye etki eden unsurlar açıklanarak olumsuz etkenlerin yok edilmesine yönelik öneriler belirtildi. Ofset baskının geleneksel ve kalıp ile nemlendirme özelliklerine göre farklı olan sistemleri anlatıldı. Ayrıca ofset baskı malzemeleri, baskıda kalite kontrol araçları, kaliteyi arttırıcı önlemler ile kaliteyi olumsuz etkileyen unsurlar ve bunları gidermek için alınabilecek önlemler anlatıldı. Çukur baskı klasik ve elektronik gravür kalıp hazırlama yöntemi, çukur baskı tramları, bu sistemde kullanılan düşük viskoziteli mürekkepler, mürekkep sıyırıcı rakleler ile selüloz esaslı, metalize, plastik baskı altı malzemeleri ve bunlara uygulanan özel işlemler anlatıldı. Bu sistemdeki baskı sonrası kurutma ve kalite kontrol yöntemleri açıklandı. Elek baskı sistemi baskı ve pozlandırma makineleri, pozlandırma ışık kaynağı ve pozlandırma tekniği, dokuma cinsi, sıklığı ve baskı altı malzemesine göre seçim kriterleri belirtildi. Kalıp şablonlamada dikkat edilecek unsurlar belirtildi. Baskı mürekkeplerinin çeşitleri ve mürekkeplere farklı özellikler kazandıran yardımcı maddeler anlatıldı. Denel bölümde çalışmanın temeli olan dört ana baskı sisteminde kalite kontrol parametrelerinin en iyi şekilde kontrol ve tespit edilebileceği özel test filmleri bilgisayarda hazırlanarak yüksek çözünürlükte film çıktıları alındı. Bu filmler her sisteme en uygun baskı kalıplarına en optimum şekilde pozlandırıldı. Hazırlanan kalıplarla her sistemin makinesi, mürekkebi ve baskı altı malzemesiyle en stabil baskı şartlarında baskılar yapıldı. Refleksiyon baskı kontrol densitometresi ile baskılar üzerinde trapping, nokta kazancı, baskıda C, M, Y, K ana zemin ton yoğunluğu optik olarak ölçüldü. Baskı görüntüleri üzerinden stereoskopik mikroskopla 130 defa büyütülerek çekilen fotoğraflarla da nokta ve çizgi rezülasyonları görsel olarak tespit edildi. Yapılan bütün baskıların ve ölçümlerin incelenen teorik esaslar ve standartlar çerçevesinde değerlendirmeleri yapılarak, standartlardan sapmaların nedenleri, kaliteli standart baskıları yapabilmek için alınacak önlemler metin, çizelge ve grafikler halinde tespit edildi.

THE DETERMINATION AND COMPARISON OF QUALITY CONTROL PARAMETERS IN THE MAIN PRINTING SYSTEMS In the first part of this study, the four major printing systems were described technically. Letterpress printing and cold hand printing system were described. The flexo printing system commonly using the high printing; the technical properties, the preparation stages and proper formulations of printing matters and photo polimer print plates were given. In the flexo print, the parameters affecting the quality were described and the precautions to prevent these parameters were included. The different systems of offset print according to conventional and wetting characteristics were described. In addition, offset printing materials, the quality control matters, the precautions to increase the quality, the parameters to affect the quality negatively and the precautions to minimise these problems were described. Gravure plates preparation method in tiefdruck printing, tiefdruck printing screens, low density inks used in this system, doctor blades, cellulose based metalic, plastic printing materials and the special procedures were described. In this systems, the drying and quality control procedures following printing were described. Printing and posing machines with serigraphy printing system, the light source for posing and the posing technique, were described. The parameters to be followed in plate making, the different types of printing inks and printing matters giving different characteristics to the inks were mentioned. In the experimental section, the special test films, in which the quality control paremeters are, perfectly controlled and determined in the four major printing system, were prepared using computers and the films were obtained in a high resolution. These films were posed in an optimum way into the most proper printing plates for each system. The test prints were obtained in the most stable printing conditions with the plates prepared using special machine, ink and other printing materials for each systems. In the test prints, trapping, dot gain and C, M, Y, K major background tone density in printing were measured optically. The dot and line resolution were visualy determined using stereoscopic microscope (with 130 times magnification) via printing views. All of the test prints and measurements were evaluated in the light of theoritical knowledge and standards. The causes of the deviations from standards and the precautions to be able to have high quality standart prints were determined in the text, figures and graphics.
Keywords: Kalite Kontrol; Matbaacılık-Baskı Teknikleri