Adeziv kapsülit tedavisinde mulligan mobilizasyon tekniğinin etkinliği - Döner, Murat Gökhan (My University, 2009)
1) ÖZET Bu çalışmada adeziv kapsülitte ağrı ve hareket kısıtlılığının giderilmesi ile fonksiyonelliğin yeniden kazanılmasında Mulligan mobilizasyon tekniğinin etkinliği araştırılmıştır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikiliniğinde adeziv kapsülit tanısı konulan 40 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Olgular randomizasyon yöntemiyle 20 şerli iki gruba ayrılmıştır. Birinci gruptaki olgulara sıcak paket, TENS, pasif germe egzersizleri; ikinci gruba ise sıcak paket, TENS ve Mulligan Mobilizasyon tekniklerinden MWM olarak tanımlanan hareketle birlikte mobilizasyon uygulanmıştır. Her olgu 3 hafta boyunca haftada 5 seans olmak üzere toplam 15 seans tedavi programına alınmıştır. Tüm olgulara tedavi öncesi, tedavi sonrası ve 3.ayda ağrı (vizüel anolog skala), eklem hareket açıklığı (aktif ve pasif), Constant skorlaması, omuz özürlülük sorgulaması, hasta memnuniyeti, terapist memnuniyeti değerlendirmeleri yapılmıştır. Bu değerlendirmelere göre her iki grupta tedavi sonrası belirgin iyileşme görülmüştür(p<0.01). Tedavi sonrası istirahat ağrısı, tedavi sonrası aktif eksternal rotasyon, tedavi sonrası ve 3.ay pasif eksternal rotasyon derecelerinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Bunların dışında kalan ağrı, eklem hareket açıklığı, Constant, omuz özürlülük sorgulaması, hasta ve terapist memnuniyeti değerlendirmelerinde MWM uygulanan ikinci grup lehine anlamlı farklı bulunmuştur(p<0.01). Sonuç olarak adeziv kapsülit tedavisinde MWM tekniği ve pasif germe egzersizlerinin ağrının giderilmesi, eklem hareket açıklığının kazanılması, fonksiyonelliğin sağlanabilmesi yönünden etkili oldukları ancak MWM tekniğinin etkinliğinin istirahat ağrısı ve eksternal rotasyon açısı dışında değerlendirilen diğer parametrelerde germe egzersizlerine göre daha belirgin olduğu kanaatine varılmıştır. Adeziv kapsülit, Mulligan Mobilizasyon MWM 2) SUMMRARY THE EFFECTS OF MULLIGAN'S MOBILIZATION WITH MOVMENT IN SHOULDER ADHESIVE CAPSULITIS In this study we invastigated the effectiveness of Mulligan’s mobilization with movement technique (MWM) for relieving pain and improving the functional capacity of the shoulder in patients with adhesive capsulitis. Patients diagnosed with adhesive capsulitis were recruited from the outpatient clinic of the physical medicine and rehabilitation department of Marmara University School of Medicine. Fourty subjects were randomly allocated into 2 groups. In Group 1, hot pack (HP), transcutaneous electrical stinmulation (TENS), passive streching exercises were applied, however group 2 received HP, TENS and MWM technique. The treatment was given 5 days per week for 3 weeks. All cases were evaluated with visual anologue scale (VAS) for pain, passive and active range of motion (ROM) , Constant score, shoulder disability questionnare, patient and therapist satisfaction, at before, after and the end of three month of treatment. According to these evaluations, marked improvement is noted in both grups after treatment (p<0.01). At the end of treatment no significant difference between two groups was found in rest pain and active external rotation, and at the 3rd month in passive external rotation. On the other hand significant improvement in favor of the second group was noted in pain, range of motion, Constant score, shoulder disability questionnare, patient and therapist satisfaction (p<0.01). It is concluded that MWM technique and passive stretching exercises are both effective in reducing pain, restorating range of motion and function. However, compared to streching exercises, the effectiveness of MWM tecnique is noted to be more pronounced in other parameters than rest pain and external rotation. Key Word: Adhesive capsülit, Mulligan’ mobilization MWM
Keywords: Fiziksel Tıp; Tıp_Ortopedi