Bilgisayar aracılı iletişimle örgüt kültürünün temel işlevleri arasındaki ilişki - İkikardeş, Milli Serdar (My University, 2009)
sayar Aracılı İletişim, Örgüt Kültürünün Temel İşlevleri ÖZET Bu çalışmada bilgisayar aracılı iletişim araçlarının örgütsel iletişimde kullanımının örgüt kültürünün üç temel işlevi olarak gösterilen koordinasyon, motivasyon ve bütünleşmeyle ilişkisinin çalışan ve örgütüne has demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığının saptanması amaçlanmıştır. Çalışmanın teorik bölümünde yerli ve yabancı birçok çalışma incelenmiş, örgüt kültürü, örgütsel iletişim ve bilgisayar aracılı iletişime değinilmiş, uygulama bölümündeyse hazırlanan gerçekleştirilen anket çalışması ile çalışmanın amacı sınanmıştır. Araştırma sonucunda bilgisayar aracılı iletişimin örgüt kültürünün temel işlevleriyle olumlu yönde bir ilişkisinin var olduğunu tesbit edilmiştir. Bu ilişkinin katılımcıların cinsiyet, aylık gelir, iş tecrübesi, işletme ölçeği ve bulunulan sektör bazında değişmediği; yaş, eğitim düzeyi, bulunulan pozisyon ve çalışan sayılarına göreyse bu ilişkinin farklılık gösterdiği tesbit edilmiştir. Computer Mediated Communication, Primary Functions of Organizational Culture

On this study, the goal is to determine whether demographics play a key role on organizational use of Computer mediated communication tools and its effects on functions of organizational culture. In this respect three primary functions of organizational culture; motivation, coordination and integration. On the theoretical phases of the study, local and international studies have been researched. Organization culture, communications and computer mediated communication tools have been studied. On the implementation phase, surveys have been conducted to gather sufficient evidences. Conducted studies showed that computer mediated communication had positive impacts on the basic properties of Organizational Culture. Factors like gender, salary level, experience level, company size and sector do not have a major effect on the findings of this study. However, position, age and educational background are the key demographic factors that plays a key role on organizational use of Computer mediated communication tools and its effects on organizational culture’s primary functions.
Keywords: İletişim; Örgüt Kültürü; Örgütsel Davranış; Yönetim ve Organizasyon