Arteriae lumbales’in anatomisi,varyasyonları ve klinik önemi - Gürbüz, Jasna (My University, 1999)
Arteriae lumbales aorta abdominalis'in parietal dalları olup, klinik öneme sahiptir. Buna rağmen, aa. lumbales çiftleri ile detayli bir çalışmaya literatürde rastlanmamıştır. Bu çalışmada aa. lumbales'in çift sayısı, dallanmaları, orijin yerleri ve çapları 41 kadavrada araştırıldı. Vakaların çoğunda (%39) aa. lumbales'in 4 çifti tespit edildi. En sık görülen varyasyon, lumbar arterlerin aorta'dan çıkış yerlerinde, değişik uzunluk ve dallanma şekilleri gösteren ortaka bir trunkus ile orijin almaları idi. Daha nadir görülen varyasyon, sağ ve sol a. lumbalis'lerden birinin eksiği idi. Varyasyonların çoğu 4. ve 3. a. lumbalis çiftlerine ait olup görülme sıklığı sırasıyla % 55.1 ve % 18 idi. Aa. lumbales'in aorta'dan çıkma yerini belirlemek için aorta'nın her bir arka kadranı yüzü hayali bir çizgi ile ikiye bölünerek pars posteromedialis ve pars posterolateralis oluşturuldu. Birinci a. lumbalis'ten 4. a. lumbalis'e doğru pars posteromedialis'ten çıkan aa. lumbales'in sayısı giderek azalmaktaydı (% 80'den %7.1'e). Aynı zamanda aorta'nın pars infrarenalis'inin uzunluğu, aa. lumbales'in orijin yerleri, aralarındaki mesafe ile çapları da incelendi. Elde edilen bilgilere dayanarak aa. lumbales varyasyonlarının embriyolojik ve klinik önemi tartışıldı.

The lumbar arteries are the parietal branches of the abdominal aorta and they are of significant clinical importance. Despite, we didn't come across the comprehensive study which would include all four pairs of the lumbar arteries. The study is based on the number, braching pattern, site of the origin and the diameters of the lumbar arteries on the 41 fresh cadavers. In the majority of the cases all 4 pairs of the lumbar arteries (% 39) were observed. The variations were seen in a form of a common trunk by which the lumbar arteries emerged from the aorta with their different lenght and branching pattern. The less frequently seen variation was the absence of either right or left one of the lumbar arteries. Most of the variations were related to 4th and 3rd pairs of the lumbar arteries, in 55.1 % and 18 % of the cadavers, respectively. Each posterior quadrant of the aorta was divided into the posteromedial and posterolateral parts by an imaginary line. From 1st to 4th lumbar arteries there was a significant decrease in tendency of emerging from the posteromedial part of the aorta ( 80.0% - 7.1 %). The lenght of the infrarenal part of the abdominal aorta, the distance between the site of origins of the lumbar arteries and their diameters were also measured. Beside these parameters clinical implications of the variant lumbar arteries and their embriyological explanations have been discussed.
Keywords: ANATOMİ