Kobi'lerin finansman sorunları ve Basel II'nin Kobi'lere etkileri: İstanbul ilinde bir uygulama - Akkuş, Arif (My University, 2009)
KOBİ, Finansman Sorunları, Basel II ÖZET KOBİ’LERİN FİNANSMAN SORUNLARI VE BASEL II’NİN KOBİ’LERE ETKİLERİ: İSTANBUL İLİNDE BİR UYGULAMA Ülkemizdeki işletmelerin büyük çoğunluğu KOBİ’lerden oluşmaktadır. KOBİ’ler kuruluş aşamasından itibaren başlayıp faaliyet aşamasında da devam eden çeşitli finansal sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Ülkemizde de bankacılık sektörünü yakından ilgilendiren Basel II Uzlaşısı’nın uygulanmaya başlanması ile birlikte gerek bankacılık sektörüne, gerekse de reel sektöre önemli etkileri olacaktır. Basel II Uzlaşısı KOBİ’lerin kredilendirilme sürecine önemli etkiler yapacaktır. Basel II’ nin öngördüğü şartlara uyum sağlayan KOBİ’ler fırsatlardan yararlanma imkânı elde edeceklerdir. Bu çalışmada, öncelikle genel olarak KOBİ’ ler hakkında bilgi verilmiş ve finansman kaynakları ve karşılaşılan finansman sorunlarına değinilmiştir. Uzlaşının içeriği açıklandıktan sonra özellikle Basel II Uzlaşısı’nın KOBİ’ler üzerinde yaratacağı muhtemel etkileri üzerinde durulmuştur. Son olarak ise, İstanbul ilindeki imalat sanayi ve ticaret sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin finansman sorunlarının belirlenmesi ve yürürlüğe girmesi planlanan Basel II Uzlaşısı’nın KOBİ’ler üzerindeki etkilerinin belirlenmesine yönelik yapılan araştırmanın bulgularına yer verilmiştir. SME, Financial Problems, Basel II

FINANCIAL PROBLEMS OF SMEs AND THE EFFECTS OF BASEL II ON SMES: A PRACTICE IN ISTANBUL The vast majority of businesses in our country consist of SMEs. SMEs, starting from the stage of foundation continued through their activities, have various financial problems are confronted. With the beginning of implementation of the Basel II Accord, interested in the banking sector in our country, both to the real sector and require banking sector, will have a significant impact. Basel II Accord in SMEs will make a significant impact on credit processes. It is envisaged that the companies, which are adapted SMEs, will take advantages of trade opportunities. In this study, primarily in general some information are given about SME and funding sources and financing problems encountered have been mentioned. After explaining the contents of the Basel II Accord, it was focused on the likely impact which was affected by Basel II to SME. Finally in the city of Istanbul, the determining financial problems of SME, which are operating in the manufacturing, industrial and commercial sectors, are explained, and some study's findings were included which was about the scheduled Basel II Accord to come into force for the impact on the SMEs.
Keywords: Basel II; Finans; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ); Muhasebe