Kemoterapi alan onkoloji hastalarında semptomların değerlendirilmesi - Şıra, Fatma Sarı (My University, 2007)
Araştırma, kemoterapi alan onkoloji hastalarında semptomların değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji servisi ve kemoterapi odasında kemoterapi tedavisi alan veya polikliniğe kontrole gelen 223 hasta ile yapıldı. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan 24 sorudan oluşan bir Genel Bilgi Formu ve Kemoterapi Semptom Değerlendirme Ölçeği aracılığı ile araştırmacı tarafından toplandı. Seçilen 223 olgunun % 53.9’u 41-60 yaş arasında, %83.9’u evli ve %52.0’si erkektir. Olguların %70.8’i okur-yazar/ ilkokul mezunu; % 97.8 ise diğer aile bireyleri ile beraber yaşamaktadır. Olguların % 78.5’i orta gelir düzeyine sahip olup, %51.1’i il sınırları içinde yaşamaktadır. Ayrıca, % 61.9’u toplu taşıma aracı yoluyla hastaneye ulaşmaktadır. Olguların %99.1’i bir sağlık güvencesine sahiptir. Bununla birlikte; %40.8’i ev hanımı, %30.1’i serbest meslek sahibidir. Olgularda görülen kanser türlerine bakıldığında ilk üç sırada akciğer, meme ve kolorektal kanserler olduğu belirlendi. Hastalığın ortaya çıkış zamanına baktığımızda; olguların %48.4’ü 0-6 ay arasındadır. Bunların % 16.1’inin yatarak, %83,9’unun ayaktan kemoterapi aldığı belirlenmiştir. Olguların %53.2’si hastalığını bilmediği saptanmıştır. Hastaların %79.4’üne hastalığı hakkında, % 71.7 olguya tedavi hakkında bilgi verildiği ve %56.1 olgunun da yan etkileri bildiği belirlenmiştir. Hastaların % 82.1’inin halen kemoterapi aldıkları saptanmıştır. Olguların %82.1’i herhangi bir yan etki ile karşılaşma durumunda hiçbir önlem almamıştır. En sık görülen üç semptom halsizlik, yorgunluk ve tedavi sonrası bulantı, en şiddetli yaşanan üç semptom alopesi, ishal ve halsizlik, en rahatsız edici derecede yaşanan üç semptom alopesi, halsizlik ve yorgunluk olarak belirlenmiştir. Araştırmamıza göre; olgularımızın sosyo-demografik ve hastalığa ilişkin özellikleri kemoterapiye bağlı gelişen semptomların sıklığını etkilemektedir. Kanserli hastalarda semptomları etkileyen faktörlerin tüm sağlık personeli tarafından, özellikle bakımda birincil rolü olan hemşireler tarafından bilinmesi gereklidir. 2.

EVALUATE OF SYMPTOMS İN ONCOLOGY PATİENTS RECEİVİNG CHEMOTHERAPY Research was performed as descriptive to evaluate the symptoms of oncology patients receiving chemotherapy. Research was performed on the 223 patients requiring continuous treatment and receiving chemotherapy in Oncology clinic of Trakya University Medical School or visiting polyclinic. The data of the research was collected by the researcher with a General Information Form including 24 questions prepared by the researcher and Chemotherapy Symptom Assessment Scale.The age of 53.9% of the cases was 41-60 and 83.9% of the cases were married and 52.0% of them were male. The 70.8% of the cases is literate/ graduate from primary school; 97.8% of them are living with other family members. The 78.5% of the cases are in middle-income level. The 51.1% of them are within the limits of the province and 61.9% of them reach to the hospital by means of bulk transportation vehicles. The 99.1% of the cases are covered by health insurance. The 40.8% of them are housewife and 30.1% of them are self-employed. The leading cancers encountered among cases were determined to be lung, breast and colorectal cancers. When we look at the appearance time of the disease, it is between 0-6 months for 48.4% of the cases. It was determined that the 16.1% of the cases received chemotherapy during hospitalization and 83.9% of them as outpatient. It was determined that the 53.2% of the cases did not know his/ her own disease. It was determined that the 79.4% of the cases were informed about his/ her own disease and 71.7% of the cases about therapy and 56.1% of the cases knew the side effects of the therapy. The 82.1% of the cases were determined to receive therapy. The 82.1% of the cases did not take any precaution when they experienced a side effect. The leading three symptoms were determined to be fatigue, exhaustion and post-treatment nausea, the most severe three symptoms alopecia, diarrhea and fatigue, the most embarrassing three symptoms alopecia, fatigue and exhaustion.In conclusion, according to our research, the socio-demographic and disease related features of our cases affect the symptoms. In cancer patients, it is essential to be known of the factors affecting the symptoms by all of the health personnel and especially nurses having primary responsibility in treatment.
Keywords: Kanser Tedavisi; Kemoterapi; Onkoloji